„Hned poté, co jsme domov pro seniory otevřeli, nám volal pan Matoušek a doslova řekl, že když má vilu za třicet milionů, tak se on ani jeho rodina nebude z okna dívat na důchodce,“ popsala ředitelka společnosti Longevita Senio, která zařízení provozuje, Martina Zdařilová. „Pokoušeli jsme se s novým sousedem jednat, ovšem vyslechli jsme si pouze jeho monolog o tom, jak musíme vilu opustit,“ doplnil jednatel Longevity Jan Mácha.

Matoušek se s novináři včera odmítl bavit a odkázal je na svého právníka. „Dům, který užívají, není určený k poskytování péče seniorům. Dochází tam k porušování zdravotních, hygienických a také protipožárních předpisů,“ vyjádřil se podnikatelův právník Martin Vovsík.

Podle advokáta Martina Janči, který zastupuje společnost Longevita Senio, připravuje Matoušek žalobu, která by ho nepohodlných sousedů zbavila. „Záminkou je nesprávné užívání nemovitosti,“ podotkl Janča. „Neznáme jeho argumenty. Prohlásil, že i kdyby to mělo stát pět milionů, nebude se seniory dýchat stejný vzduch,“ dodala Zdařilová.

Podle jejích slov si podnikatel ihned po nastěhování nájemníky začal fotit. Potvrzuje to i jedna z důchodkyň Jarmila Smutná. „Kolikrát jsem to viděla. Vždycky mě osvítil blesk od fotoaparátu,“ řekla nám žena, která je upoutána na invalidní vozík a potřebuje trvalou lékařskou pomoc.

Matouškův advokát Vovsík tvrdí, že společnost potřebuje k využívání vily jako zařízení pro seniory požehnání příslušného stavebního úřadu.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně by se ovšem dům vystavěný jako rodinný nemohl používat pro péči o důchodce jen v případě, že by to ohrožovalo jejich zdraví, život nebo životní prostředí. „K ničemu takovému rozhodně nedochází. Na Bílé Hoře může žít až patnáct obyvatel domu,“ podotkl Janča. Pracovníci stavebního odboru Úřadu městského obvodu 1 se na podnikatelův popud chystají v prosinci do domova na šetření.

V současné době žije ve vile čtrnáct klientů ve věku od sedmdesáti do pětadevadesáti let. Ti se tam přestěhovali z domova z Trnové na severním Plzeňsku. Další senioři žijí v podobném zařízení v Plzni–Bolevci. „Od nového roku bychom chtěli naši působnost rozšiřovat do dalších velkých měst. Klientům zajišťujeme veškerou lékařskou péči,“ podotkla ředitelka.