Proč končíte hokejovou kariéru?

Po zvážení všech věcí a práce, která mě čeká na radnici, jsem dnešním dnem (čtvrtek 6. listpadu – pozn. redakce) ukončil kariéru. Vidím, kolik je tady práce, kolik mi zabere času a uvědomuji si, že nemůžu sedět na dvou židlích. Je to bolavé, ale je to tak.

Vaší hlavní náplní tedy bude práce na radnici, kde budete zastávat funkci radního pro sport?

Ano, chci se jí věnovat na 100%. Posadili mě sem lidi a já je nechci zklamat.

Práce zastupitele znamená schůzování a práci v kanceláři. Vy jste zvyklý na pohyb.

Nepřijdu o něj, mám další koníčky, například box. Takže adrenalin půjde z těla ven. A pořád jsem v kontaktu s Martinem Strakou, takže si myslím, že o hokej úplně nepřijdu. Momentálně je to ale tak, že s aktivním hokejem končím čtvrtečním dnem.

Začnete tedy úřadovat na radnici. S čím konkrétním chcete začít?

V hlavě mám spoustu konceptů a spoustu věcí. Například jsem viděl koncepci sportu, která byla zpracována v roce 2008. To mě šokovalo, protože to je šest let staré a neaaktuální. Právě koncepcí sportu se chci zabývat, chci vypracovat stav sportovišť a resumé, v jakém jsou stavu. V posledních dnech jsem moc nespal, chodil jsem spát ve tři ve čtyři ráno. Studoval jsem vnitřní řády a další věci, uvidíme.

Odcházíte z profesionálního hokejového klubu, ale budete mít na starost všechen plzeňský sport. Nebudete mít sklony podporovat především právě profesionály a dostane se také rekreační sport a děti v zájmových sportovních klubech?

To je absolutní nesmysl. Naopak . Každý ví, že vycházím ze sportovního prostředí a budu velmi kontrolován. Naopak potřebujeme podporovat děti, mládežnické základny a oddíly, ze kterých někdy mohou vyrůst hvězdy. Já se chci právě na to zaměřit.

Končíte s hokejem v době, kdy se klubu HC Škoda Plzeň příliš nedaří.

Nedaří, na druhé straně říkám, že už se mu nejsem schopen věnovat na 120 procent jako dřív. Tak jak jsem byl zvyklý bojovat na hřišti, chci se teď věnovat práci na radnici. Nešlo to skloubit. Nespal jsem, studoval jsem věci, přemýšlel. Výsledek jsem oznámil. Je pravda, že se klubu nedaří a že partneři jsou nervózní. Ale není to tak, že bych utíkal z boje. Cítil jsem, že týmu nemohu dál pomoci, takže jsme to takto ukončili.