„Mezinárodní řidičský průkaz (MŘP) je potřeba mít do všech států, které nejsou členy Evropského společenství. MŘP existují dva druhy. Ženevský typ platí pro mimoevropské státy, typ vídeň platí pro evropské státy. Přesné údaje o platnosti a užití pro konkrétní stát sdělí žadatelům pracovnice na přepážkách,“ informoval vedoucí oddělení registru vozidel Jan Vavřík.

MŘP vydává úřad na základě písemné žádosti. Tu je možné si vyzvednout v informační kanceláři odboru registru vozidel a řidičů magistrátu města Plzně.

K žádosti o mezinárodní řidičský průkaz (MŘP) musí žadatel předložit platný doklad totožnosti, platný řidičský průkaz, jednu fotografii jako na řidičský průkaz a musí také uhradit poplatek za vydání MŘP, který činí 50 korun. Průkazy jsou vydávány na počkání.

MŘP je dokument formátu A6, jehož desky jsou barvy šedé a vnitřní listy barvy bílé. Údaje v něm jsou na obálce uvedeny v jazyce českém. Na vnitřních listech pak v ostatních světových jazycích. Obsahem MŘP jsou údaje o řidiči a skupinách řidičských oprávnění, podobně jako v našem národním řidičském průkazu.

Vzor MŘP a také další informace najdete také na internetových stránkách ministerstva dopravy v sekci silniční dopravy v části řidičské průkazy, autoškoly.