Zhruba v polovině května totiž na tomto úseku trati spojující Plzeň s Českými Budějovicemi začne více než dvoutýdenní nepřetržitá výluka. Nepojede ani jeden vlak a náhradní dopravu budou zajišťovat autobusy.

Proč?

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá rekonstrukci nástupiště ve Šťáhlavech a železnice bude neprůjezdná. Jak řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla, půjde o projekt za 19 milionů korun. „Vznikne nové bezbariérové nástupiště, které už nebude prašné a díky výšce 55 centimetrů nad kolejnicemi usnadní nastupování i vystupování. V rámci prací se u nádraží pustíme také do nutných úprav kolejiště,“ vysvětlil Halla.

Nástupiště se rovněž dočká nového osvětlení a přibýt by měly také lavičky a možná i přístřešky. „Podobně jsme nedávno vybavili zastávky v Lužanech či Chlumčanech,“ podotkl Halla.

Cestující, kteří používají šťáhlavské nádraží, se vesměs shodují, že opravy potřebuje už řádně dlouho. „Jo, Šťáhlavy, krásné nástupiště v uvozovkách. Když zaprší a je mokro, z vagonu vystoupíte do špinavé břečky. Není to pěkné,“ popisuje svoji zkušenost Petr Kroutil.

Podle Radky Pistoriusové, regionální mluvčí Českých drah, začne výluka patnáctého nebo sedmnáctého května. „Termín ještě není úplně přesně stanoven. Práce ve Šťáhlavech by měly trvat sedmnáct dní, během nichž bude platit výlukový jízdní řád a veškerou dopravu budou obstarávat autobusy,“ uvedla Pistoriusová a dodala, že ČD cestující s dalšími podrobnostmi ještě seznámí.

Plzeňsko a výluky

Podle informací z oficiálního webu cd.cz chystají České dráhy 
v následujících dnech tyto výluky:

Trať 160 | Plzeň–Žatec
Dnes od 7:45 do 14:15 h. 
v úseku Mladotice-Plasy.
24., 25. a 26.4. od 7:30 do 14:30 h. 
v úseku Mladotice-Žihle.

Trať 162 | Rakovník–Kralovice
Dnes a zítra od 7:20 do 18:50 h.
v úseku Rakovník-Kralovice.

Trať 175 | Rokycany–Nezvěstice
Dnes a zítra od 7:30 do 13:30 h.
v úseku Nezvěstice-Příkosice.

Trať 191 | Nepomuk – Blatná
Dnes od 7:30 do 14:30 h. 
v úseku Nepomuk-Blatná.