12:25 - Letní počasí by se do České republiky podle předpovědí mělo vrátit v pondělí.

Dotkly se vás také přívalové deště a následně rozvodněné řeky a potoky? Pošlete nám fotografii, jak to vypadalo u vás na email web.zapad@denik.cz

10:50 - Hladina řeky Úslavy by mělo v Plzni-Koterově během odpoledne klesnout na první povodňový stupeň (pod 150 centimetrů). Pokud nepřijdou výrazné srážky, mohla by i Klabava v Nové Huti klesnout během čtvrtka na první stupeň. Ostatní místa na prvním stupni již jsou a s vyjímkou Štěnovic voda ustupuje na všech místech.

10:00 - Podle předpovědi počasí by ve čtvrtek během dne mělo ještě pršet, ale neočekávají se vysoké úhrny srážek. Řeky postupně nadále klesají, o několik centrimetrů nižší je i hladina Berounky v Plzni na Bílé Hoře. Jen ve Štěnovicích řeka Úhlava stále stoupá. Nyní je na 167 cm, tedy 7 centimetrů nad hranící prvního stupně. Hladina by se již neměla výrazně zvedat.

9:05 - Berounka na Bílé Hoře v Plzni zvolna ustupuje. Rychlejším tempem se snižuje hladina na Úslavě v Koterově. Ze středečních 236 centimetrů klesla již na 175 cm a průtok spadl z více než 100 kubíků za sekundu na stávajících 60.

8:35 - Oproti noci na středu měli hasiči na dnešek klid. "Neměli jsme zhruba od 21:00 v souvislosti s počasím žádný zásah, jen jeden spadlý strom," řekl řídící důstojník krajských hasičů Pavel Hrůša. Podle Lenky Boříkové z plzeňské pobočky ČHMÚ by se snad ve čtvrtek neměly řeky v kraji už dramaticky zvedat. „Sice ještě prší, ale voda teď spadla spíš v Českém lese a v povodí Radbuzy. Za 24 hodin tam napršelo kolem 30 až 40 milimetrů srážek," řekla.

8:30 - Odtok z vodní nádrže České Údolí v Plzni v noci postupně stoupal. Nyní z nádrže odtéká 23 kubíků vody za sekundu. Z původních 25 cm, které měla hladina pod nádrží ve středu ráno, vystoupala voda již na 130 centimetrů.

8:20 - Na druhý povodňový stupeň klesla Klabava také v Nové Huti.

Čtvrtek 7:35 - Hladiny řek přes noc poklesly. V Hrádku u Rokycan je Klabava na prvním stupni povodňové aktivity. Třetí stupeň byl ještě po sedmé hodině v Nové Huti, i zde ale hladina klesá. Úslava v Plzni-Koterově klesla po páté hodině ráno na druhý stupeň. Opačný stav, tedy stoupající hladinu zaznamenali v průběhu noci Štěnovice, kde protéká řeka Úhlava. Přes noc se hladina přehoupla do první stupně - bdělosti. Také Berounka v Plzni-Bílé Hoře se dostala v noci na první stupeň.

Online v tuto chvíli končí, pokračovat bude znovu ve čtvrtek ráno.

21:25 - Předpověď počasí pro dnešní podvečer a noc ale není nijak příznivá. Lze očekávat v nočních hodinách trvalý a vydatný déšť od 10 do 40 mm, pravděpodobně bez výraznější bouřkové činnosti.

21:21 -  "Celou noc budeme v pohotovosti sledovat vývoj, zatím se nic vážného nestalo," doplnil starosta. Hrádek postihly záplavy přesně před rokem. Voda tehdy částečně porušila poldr mezi Klabavou a Pavloveckým potokem, nyní voda z tohoto břehu odebrala další část, uvedl starosta Hrádku Jaroslav Perlík.

19:45 - Kvůli velkému množství vody, které se na ní nahromadilo, se ve středu odpoledne propadla střecha soukromé firmy sídlící v těsném sousedství hypermarketu Albert v Lubech u Klatov. Více ZDE. 

18:54 - Třetí povodňový stupeň stále trvá na Klabavě a Úslavě.

17:15 - Mirošovští vyjeli do Nevidu k ucpanému propustku do lesa. Voda tekla přes silnici.

17:06 - V Liblíně je vyhlášen na průtoku Berounky 1. povodňový stupeň.

16:19 - V současné době se stav na řekách Klabavě a Úslavě stabilizuje, voda již dramaticky nestoupá a lze konstatovat, že postupně dochází ke kulminaci.

Vzhledem k dosaženým třetím stupňům povodňové aktivity a předpokladu dešťových srážek budou uvedené toky pravidelně monitorovány zástupci jednotlivých povodňových orgánů a také městskou policií.

15:55 - Město Rokycany nabízí ohroženým občanům pytle s pískem, které si mohou vyzvednout v areálu bývalých kasáren. V souvislosti s povodňovou situací vyzývá rokycanské občanské sdružení Help Roma občany na dobrovolnou brigádu dle aktuální potřeby. Zájemci mohou volat na telefon 722 467 142.

15:40 - Z Českého Údolí odtéká přes 11 kubíků vody za sekundu. Hladina Klabavy v Nové Huti se mezitím ještě zvyšuje, dosahuje 219 centimetrů.

15:24 - Voda v oblasti Padrťských rybníků se začíná zvedat. Starostové obcí pod nimi budou informováni o možném zhoršení povodňového stavu.

15:15 - Již déle než hodinu se drží hladina Úslavy v Plzni-Koterově na hodnotě 233 centimetrů. Své maximum, 236 cm, zaznamenala v poledne. Odtok z vodní nádrže České Údolí v Plzni byl zvýšen na 10 kubíků za sekundu, hladina pod nádrží stoupla ze 66 na 85 centimetrů.

Hrádek - Most v Hutnické ulici

14:41 - Starosta Hrádku u Rokycan Jaroslav Perlík řekl, že 179 lidem, kteří se přihlásili do informačního systému, už ráno zaslal sms o vývoji počasí a o tom, že zatím žádné nebezpečí nehrozí. Voda zatopila pár sklepů, větší potíže nezpůsobila, z břehů se řeka nevylila. „Jsem mírný optimista, voda zatím klesá," necal se slyšet Perlík. Na určování škod je podle něj zatím brzo, už je ale jasné, že voda vzala část svahu u mostu a poničila poldr mezi Klabavou a Pavloveckým potokem. Hrádek zažil v posledních letech povodně několikrát, naposledy přesně před rokem. „Pořád se mluvilo o protipovodňových opatřeních, ale nic se za ten rok neudělalo," řekl Perlík. U mostu, kde je nyní poškozený břeh, voda před rokem podemlela zem u pilíře, silničáři škodu opravili, nyní voda podemlela navazující část. Vážnější by mohlo být poškození poldru mezi Klabavou a potokem. Částečně ho odnesla už minulá povodeň. „Břeh se teď vymlel úplně, je tam ještě nějaký dvoumetrový pás. Až voda poklesne, budeme se snažit s povodím domluvit zatím aspoň na nějaké provizorní úpravě, aby se to neprotrhlo, protože pak by se tam totálně změnil tok řeky Klabavy a mohlo by to ohrožovat některé obytné domy," popsal Perlík.

Povodně v Plzni - Žákava14:38 - Silničáři uklízejí silnici mezi Nezvěsticemi a Žákavou od nánosů bahna a kamení.

14:30 - Situace na Rokycansku se zdá být stabilní. Hladiny rozvodněných toků pozvolna klesají. Předpovědi meteorologů však nejsou příznivé. Podle nich totiž hrozí další vydatné deště. Výstraha platí do čtvrtečního rána.

14:10 - V Plzni-Koterově začala Úslava ustupovat. Hladina klesla o několik centimetrů na 233 cm, průtok klesl pod hranici 100 kubíků za sekundu. Klabava v Hrádku u Rokycan nadále pomalu klesá, nyní je na hodnotě 160 cm. V Nové Huti řeka pravděpodobně kulminuje.

13:00 - Klabava v Nové Huti ještě stoupla, nyní je na hodnotě 216 centimetrů. V Hrádku u Rokycan řeka pozvolna klesá.

12:55 - Déšť by měl podle meteorologů během noci na čtvrtek ustávat, výstraha pro ohrožení povodní v Plzeňském kraji ale platí až do čtvrtečního večera. Na třetí stupeň může by mohla opět stoupnout hladina Klabavy a Úslavy.

Povodně v Plzni - Koterov12:45 - V Koterově se ještě nezačalo s přípravou protipovodňové hráze z pytlů s pískem. Hladina řeky je již déle než hodinu a půl na úrovni 236 cm a průtoku 101 metrů krychlových za sekundu.

12:40 - V Novén Huti se zastavil vzestup hladiny řeky Klabavy. Momentálně je voda na hranici 214 centimetrů.

12:15 – Situace na Klabavě v Hrádku se mění. Voda začala pozvolna ustupovat. Z hranice 183 cm, které dosáhla v 6:00 ráno, už je na 166 cm.

11:30 - V Rokycanech dělníci budují provizorní strouhu, aby odvedli vodu tekoucí ze stráně od místního koupaliště.

11:10 - Vzestup hladiny v Úslavy v Plzni Koterově se prozatím zastavil, nynější stav je 236 centimetrů a průtok 101 kubíků za sekundu. Meteorologové ale očekávají během dne další srážky.

Graf znázorňující zvýšení hladiny (nahoře) a průtoku Úslavy v Plzni-Koterově10:55 - Během posledních 24 hodin se dramaticky změnila situace v Plzni-Koterově (viz graf vpravo). V úterý v 11 hodin byla hladina řeky Úslavy na úrovni 21 centimetrů a průtok 1,6 kubíku za sekundu. Ve středu před jedenáctou hodinou byla hladina již na více než desetinásobku - 230 centrimetrech a průtok dosahoval asi 60nádobné hodnoty - přes 100 kubíků za sekundu. Během dne se budou připravoavt pytle s pískem na vytvoření hráze. Voda k domům ještě nedosahuje.

10:45 - V Míšově v Brdech spadlo od večera 93,3 milimetrů srážek.

10:33 - Během dopoledne v Žákavě Bradava kulminovala, ale podle tamějšího starosty Václav Kotory nezpůsobila větší problémy ani škody. Aktuální situace se se záplavami v roce 2002 podle Kotory naštěstí nedá srovnávat. I tak je ale silnice mezi Žákavou a Nezvěsticemi uzavřena.

Povodně v Plzni - Spálené Poříčí10:20 - Ve Spáleném Poříčí sledovali stav řeky Bradavy celou noc. Podle údajů z ČHMÚ tady spadlo 78,2 milimetrů srážek. „Vody je hodně a je vylitá především v lukách. Kromě toho máme problémy s vodou přitékající z příkopů, která poničila část místní komunikace. Škody jsme ale zatím nevyčíslili, " sdělil kolem 10. hodiny ranní místostarosta Jindřich Jindřich.

Cirkus v Rokycanech se ocitl pod vodou10:12 - Po desáté hodině dopoledne zasahovali dobrovolní hasiči z Oseku v Husových sadech v Rokycanech. Z cirkusového stanu čerpali dvacet centimetrů vody. Zvířata prozatím nemusela být evakuována.

9:46 - Ve vodní nádrži Klabava probíhá neovladatelný retenční průtok přes bezpečnostní přeliv hráze. Na nádrži v Borku u Rokycan je velká výpusť zvednutá na čtvrtinu, což je optimální hodnota pro to, aby obyvatelé domů pod nádrží ještě velkou vodu nepocítili na vlastní kůži. V případě dalšího vzestupu hladiny by se výpusť musela zvednout až na polovinu.

9:39 - Úslava v Plzni-Koterově se přehoupla na třetí stupeň povodňové aktivity.

Auto u Vojenského muzea v Rokycanech8:03 - Po osmé hodině ráno Klabava dosáhla druhého stupně také v Nové Huti, v Hrádku v té době již kulminovala. Situace by se během dne měla postupně uklidňovat, pokud ale zesílí deště, mohly by se hladiny toků opět zvednout.

7:56 - "Bradava v hlásném profilu Žákava dosahuje úrovně pěti až desetileté vody a může tak vyvolávat povodňové ohrožení," uvedli nad ránem meteorologové.

7:24 - Vodní nádrž České Údolí na řece Radbuze v Plzni v sedm hodin ráno vypouštět více vody. Z původních 1,5 kubíku za sekundu se odtok z nádrže zvedl na téměř šest kubíků.

7:15 - V Plzni-Koterově stoupá hladina Úslavy, po sedmé hodině ráno dosahovala druhého stupně povodňové aktivity.

7:09 - Hladina Klabavy na Rokycansku se začala prudce zvedat po půlnoci, před šestou hodinou ráno byla voda na více než 170 centimetrech. Během noci vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči z Rokycanska na několik míst. Nejhorší situace byla ve Veselé, Mirošově, Kamenném Újezdu a Hrádku. Hladina Klabavy se v Hrádku během dvanácti hodin zvýšila oproti původnímu stavu o téměř 140 cm.

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí platí od 04:10. O situaci informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na řekách se projevují srážky, které spadly hlavně v Brdech, odkud stéká voda do Klabavy, Bradavy na jižním Plzeňsku a do Úslavy.