Jinou jedničku dát neuměli

„Jde sice o sarkasmus, ale upřímně řečeno, nebylo možno nalézt oblast, které bychom mohli dát jedničku bez ironie,“ řekl předseda kontrolního výboru při zastupitelstvu města Milan Chovanec (ČSSD). „Vyzýváme koalici, aby po roce přešlapování začala konečně něco vytvářet. Nevím o ničem, co se povedlo v poslední době zbudovat a lidi z toho měli radost,“ dodal Chovanec. Městská rada, která se před rokem rozrostla na devět neuvolněných členů, prý svou práci nezvládá a její výsledky neodpovídají jejím možnostem. „Pokud urychleně nezačne hned zítra něco dělat, město tím zablokuje do konce volebního období. Každá akce totiž vyžaduje svoji přípravu,“ řekl zastupitel za ČSSD Jiří Bis.

Řítí se na nás dopravní kolaps

Kritický stav vládne podle ČSSD zejména v dopravě, zácpy automobilů jsou už nyní ve všech obvodech na denním pořádku. „Nám by ani tak nevadily, ale museli bychom vidět plánování nějakého řešení do jednoho či dvou roků,“ podotkl Chovanec. Dopravu ve městě údajně nikdo dlouhodobě koncepčně neřeší, a město se ocitá před blížícím se dopravním kolapsem. „Nikdo neřeší druhé napojení Lochotína, které by mělo být pro město prioritou. Také s průtahem kolem Klatovské třídy jsme se vrátili prakticky na začátek. Padl totiž slibovaný úsek přes Škodovku, což byla podle mého názoru od samého začátku čirá bláhovost,“ upozornil Bis. ČSSD už nechce ve městě další supermarkety ani nové montovací fabriky, které jen přivádějí na silnice další dopravu. „Například první městský obvod zastavuje budovami poslední zbylé proluky, kde ještě bylo možné parkovat. S každou novou stavbou tak město pomáhá víc developerům než svým vlastním občanům,“ řekl Chovanec.

Kultura? Za čtyři

V pořádku není podle ČSSD ani stav kultury ve městě. „Dodnes nebylo vyřešeno skoncování s Divadlem Čas, jsou problémy s Plzeňskou filharmonií,“ upozornil Chovanec. Radní se však raději podle něj zabývají nepodstatnými problémy, za které sociální demokraté považují například úvahy o dalším památníku generálu Pattonovi, městskými kašnami na náměstí Republiky nebo volnému plavání seniorů v bazénu.

Žijí také v Plzni?

Primátor Plzně Pavel Rödl (ODS) se nad vysvědčením pozastavil. „Předpokládám, že ČSSD sedí na stejných zastupitelstvech a žije ve stejném městě. Mohla by tedy vědět, že co se týče dopravy, byl schválen její generel a byla schválena první studie parkovacího domu. Průtah Škodovkou mě sice mrzí, ale to neznamená, že nebude možno přeložit dopravu z Klatovské do Korandovy ulice. S Krajem jsme se dohodli na stavbě západního okruhu, a že vázne financování, tedy schvalování regionálních operačních programů, město neovlivní,“ uvedl Rödl s tím, že je spíš nutno se ptát, co dělala vláda ČSSD a proč se jednání s Evropskou komisí nechala posunout až do parlamentních voleb.

Jedou na jistotu

Přešlapování městské rady primátor odmítá. „Razím heslo dvakrát měř, jednou řež, a to obzvlášť týká–li se to věcí veřejných a veřejných financí. To radši nechám udělat jednu studii navíc, než abychom investovali špatně,“ hájí práci radních primátor. Odmítá i kritiku kultury. „Konečně došlo k dohodě o podmínkách, za kterých se bude stavět náhrada Komorního divadla, jednáme s ministerstvem o programu Plzeň, hlavní město evropské kultury pro rok 2015, jednáme s Krajem o výstavbě nové galerie. Nebo se snad ČSSD nelíbila výstava fotografií v sadech? To ale není naše vina. To jsou věci, o kterých jsou informováni,“ říká Rödl.

Politické vysvědčení ve větší kvalitě naleznete ZDE.