Během několika let by v budově mělo vzniknout kulturní centrum, prostory by podle vedení kraje mohly sloužit i k uložení některých sbírek Západočeské galerie. Kraj počítá s rekonstrukcí za zhruba 1,5 miliardy korun.

Koupi podpořili zastupitelé koalice ANO, STAN a Pirátů. Většina opozice, tedy ODS, TOP 09 a KSČM, byla proti.

Josef Bernard uvedl, že kraj zachraňuje kulturní památku, za kterou budou občané vděčni.

Opoziční zastupitel Ivo Grüner (ČSSD) upozornil, že takový projekt by se neměl realizovat v době ekonomické krize. „Kraj je tu pro 501 obcí, ne pro jedno město. Máme řešit, jak zaplatíme energie. Kraj má opravovat silnice, mosty, investovat do zdravotnictví, škol a dalších nutných věcí. V téhle době je toto opravdu zbytečné,“ argumentoval Grüner.

Voda pro rybník Bolevák – v pátek bylo slavnostně zahájeno napouštění přečištěné vody z Berounky do Boleváku. V rámci republiky jedinečný projekt vyšel včetně stavby a technologie městskou kasu na 60 milionů korun.
FOTO, VIDEO: Bolevák už vysychat nebude, naplní ho voda z Berounky

Na mimořádné jednání byli přizváni právníci, znalci a architekti, aby případné dotazy zastupitelům zodpověděli. Koalice tak chtěla vyhovět požadavkům ODS a TOP 09, které minulý týden na zastupitelstvu upozornili na nedostatečnou dokumen-taci. Vedení kraje předložilo objemovou studii, kterou zpracovala společnost Atelier Soukup Opl Švehla, znalecký posudek k ocenění nemovitostí, finanční analýzu a shrnutí prověrky od advokáta. „Pokud kupujete firmu, tak si ji musíte nechat prověřit, aby bylo vše pořádku. Chtěli jsme mít pro zastupitele před tímto důležitým rozhodnutím dostatek podkladů, aby-chom mohli říct, jaké jsou podmínky a možnosti a mohli si říct, jestli to chceme,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Architekt Jan Soukup řekl, že lázně, které byly postaveny ve 30. letech, mají železobetonový skelet, který nevykazuje žádné poruchy. „Tedy ta podstata té budovy je v po-řádku,“ poznamenal s tím, že památkově chráněna je fasá-da a sál s bazénem. „Je to sice dezolát, ale s potenciálem do budoucna, ať už by tam byly byty, obchody nebo třeba galerie,“ sdělil architekt.

Nově opravené prostory a přístavba by měly zajistit provoz a depozitáře pro Západočeskou galerii, dále mul-tifunkční sál, prostory pro talentované děti ze střediska Radovánek, skladové, výstav-ní a zkušební prostory pro folklórní soubory kraje, konferenční sály, prostory pro Environmentální centrum a prezentaci regionů Plzeňského kraje. „Součástí nového komplexu by měla být také střešní kavárna, terasy, střešní zahrady a zelené střechy,“ doplnila krajská mluvčí Helena Frintová.