V pondělí uplyne právě dvacet let od chvíle, kdy se rada města rozhodla zřídit  Městskou policii Plzeň. Už v roce 1992 bylo ve službě 84 strážníků a z důvodu pokrytí většího území města Plzně se postupně začaly zřizovat služebny v místech jednotlivých obvodů. První byla na Lochotíně.

O rok později se pracovníci městské policie dočkali prvního počítače. Do té doby pracovali jen s několika psacími stroji. Jen jeden z nich byl elektrický. Ve stejném roce pak byla zřízena i bezplatná linka 156.

V průběhu let se měnily i pravomoce strážníků: Od oprávnění předvést osobu, odebrat zbraň, použití služebního psa, zbraně, přes možnost dočasně zakázat řízení motorového vozidla až k oprávnění vykonávat své pravomoci i na území jiné obce. I proto se časem mohli na plzeňské strážníky záhy obracet i občané obcí Dobřany, Přeštice a Heřmanova Huť.

Jak se měnily pravomoce, měnil se i vzhled uniforem strážníků. I takové srovnání historického vývoje plzeňské městské policie nabídne výstava v Mázhauzu radnice.  Ta bude pro veřejnost přístupná od 11. května do 1. června.