Městská rada zvýšila ceny vstupného pro veřejnost do bazénu i do sauny. „Poslední změna cen byla provedena v září 2009," uvedl technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). Podle něj se zvyšují provozní náklady, zejména energie, a je třeba s cenami pro veřejnost pohnout.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) navíc prohlásil, že město hodlá znovu provozovat také bazén na Lochotíně, který by měl od ledna 2013 převzít stejný nájemce jako bazén na Slovanech. „Budeme potřebovat peníze, protože lochotínský bazén není v dobré kondici a bude do něj třeba investovat," podotkl Zrzavecký s tím, že výpůjčka mezi Západočeskou univerzitou v Plzni a radnicí končí v prosinci 2012.

Bazén na Slovanech využívá ročně asi 550 tisíc lidí a patří k nejnavštěvovanějším místům v Plzni. Podle Zrzaveckého má město hotovou studii na jeho rekonstrukci včetně zázemí a šaten, o jejichž opravě se léta jen mluví. Jenže více než 50 milionů korun na rekonstrukci město zatím nenašlo.

Kromě plavání se už od 1. října zdraží také volné bruslení na zimním stadionu. I tady je argument radních podobný: současná cena 15 korun za 1,5 hodiny bruslení nepokrývá náklady a bruslení například v Klatovech, v Rokycanech nebo na Košutce je je dražší. Ceník za bruslení radní zvýšili dvojnásobně.

Zejména zdražení plavání Deníkem oslovené lidi překvapilo. „Žádné velké investice do bazénu nevidím, přesto se ceny zvedají. Zdražují všechno, tak proč ne plavání. Vadí mi to," řekl Václav Mencl. Naopak ceny za bruslení považuje v korunových položkách za tak nízké, že mu nárůst ceny nevadí.

Jak stoupnou ceny

V bazénu na Slovanech se nyní platí 55 Kč do 1,5 hodiny, 85 Kč do tří hodin a 85 korun a 100 Kč za celý den. Vstup se zdraží o 10 Kč ve všech časových pásmech a podraží i rodinné vstupné a permanentka na 20 hodin pobytu.
Bruslení na zimním stadionu se zvyšuje z 15 Kč na 30 za 1,5 hod., pro děti z 10 na 20 Kč.