Kluby bez vlastního zázemí by jim mohly závidět. Fotbalistům TJ Slovan Spoje Plzeň totiž město staví nový fotbalový stadion. Roste v Zadních Skvrňanech, hotový bude letos a vyjde na zhruba 36 milionů korun.

Ve Skvrňanech už probíhají základní terénní úpravy. Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře bude nový stadion na podzim. „Musí se to stihnout, protože existuje závazek města, že postaví fotbalistům TJ Slovan Spoje náhradní hřiště do roku 2016," řekl Šindelář.

Fotbalisté zatím stále trénují na Borech, kde areál opustí hned poté, co jim město předá nový stadion.

Na opuštěném stadionu vznikne parkoviště Park&Ride u plánované tramvajové trati na Borská pole. Její trasa ale do pozemku nezasahuje. „Parkoviště se může vybudovat společně s tratí nebo postupně. Je to jako rezerva parkovací plochy," uvedl náměstek.

Je zamýšlená pro parkování řidičů, kteří pojedou z jihu nebo západu a do centra pojedou tramvají. Stovky míst by využívali také řidiči směřujícící na univerzitu a úřad práce. Budování pozemního parkoviště bude investicí města.

TJ Slovan Spoje, který funguje v Plzni 106 let, působil původně na Karlově, odkud se po zániku staré škodovácké čtvrti přestěhoval k borské věznici. Areál ale v minulých letech odkrojila výstavba dálničního přivaděče.

Na novém fotbalovém stadionu v nivě řeky Mže, pod Křimickou ulicí, budou dvě travnatá hřiště, z toho jedno menší tréninkové. Obě plochy včetně zázemí přejdou do majetku klubu. Kromě tribuny pro 300 diváků to budou šatny, umývárny, prádelna a sklady v zateplených kontejnerech a 30 parkovacích míst. „Škoda, že na Borech končíme, ale na druhou stranu budeme mít nové hřiště," svěřil se předseda klubu TJ Slovan Spoje Plzeň Lukáš Mareška.