Tak dlouho čekali fotbalisté SK Smíchov Plzeň na pomoc od města, až se jí dočkali. Radnice po dlouhých letech odmítání souhlasila s výkupem soukromých pozemků, na nichž leží travnaté hřiště v Šeříkové ulici na Slovanech. Metr čtvereční město koupí za 350 korun a celkově získá zhruba 10 tisíc m2 . Zaplatí tedy kolem čtyř milionů korun. Pozemky pak dá fotbalistům do výpůjčky. Město ovšem nevykoupí všechny pozemky, protože dva majitelé žádají více než 350 korun a odmítají slevit.

O záměru jednali zastupitelé ve čtvrtek. Výkup odhlasovalo 40 zastupitelů, dva se zdrželi. Opozici zajímalo, proč se hlasování o výkupu opakuje, když ho před časem zastupitelstvo zamítlo. „Když pozemky prodá 85 procent majitelů, tak nebudeme mít ucelený pozemek a klub tam stejně nebude moci fungovat," říkal Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Narážel tím na fakt, že dva ze čtrnácti majitelů pozemků pod hřištěm chtějí za metr čtvereční 1400 a 2500 korun. Zbývající majitelé jsou ochotni své pozemky prodat za 350 Kč/m2.

Radní pro nakládání s majetkem města Helena Matoušová (ODS) uvedla, že si umí představit výkup 85 procent pozemků a na dalších bude klub v nájmu. „Nájem už nebude pro klub tolik finančně zátěžový, jako býval," argumentovala radní.

TOP 09 trvala na tom, aby město koupilo ucelený pozemek. „Kupme pozemky, pokud je chtějí prodat všichni," doplnil zastupitel Petr Suchý.

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) vysvětlil, že město se rozhodlo jít cestou dohody s těmi majiteli, kteří se chtějí domluvit, tedy metr čtvereční prodat za 350 korun.

Fotbalový klub se snaží narovnat majetkoprávní vztahy od roku 1990, kdy se přihlásili vlastníci pozemků. Žádost o podporu města ovšem nebyla nikdy vyslyšena. Až nyní.

„Jsme rádi, že se to po dlouhé době povedlo," neskrýval radost z rozhodnutí zastupitelů bývalý předseda klubu František Holík.

Ten doufá, že dva majitelé, kteří chtějí za metr čtvereční přes 350 korun, časem sleví. „Protože pozemky jim nebudou k ničemu," dodal Holík.

Klub má v současnosti 357 členů, z toho 127 dětí. Muži hrají městský přebor.