Plzeňské kožní ordinace, v kterých v pondělí zdarma vyšetřovali kůži na přítomnost rakovinného kožního nádoru – melanomu, měly tak plné čekárny, že nemohly uspokojit všechny zájemce. Plno měli i ve třech ambulancích ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Počet melanomů stoupl v Česku za posledních 30 let více než čtyřikrát. Bezplatné kontroly mají upozornit hlavně na potřebnost preventivních prohlídek. Ty totiž mohou rakovinný kožní nádor odhalit včas, což je základní předpoklad úplného vyléčení.

„Na prohlídce jsem poprvé, vzala jsem s sebou i dceru,“ svěřila se jedna z vyšetřených Alena Štumfová. „Mám dost kožních znamének a nikdy jsem na prohlídce nebyla,“ uvedla další pacientka Miroslava Pavlištová. Když má člověk hodně znamének, doporučují lékaři kontrolu jednou za půl roku.

„V Kalifornii byl před lety výskyt melanomu hodně vysoký a díky podobným osvětovým akcím už křivka výskytu klesá. V Česku se počet případů stále zvyšuje. Loni to bylo 12 pacientů s melanomem na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla plzeňská kožní lékařka Štěpánka Pavcová, která v pondělí ošetřila kolem 40 pacientů, což je několikanásobně víc, než je u ní běžné. Stejně na tom byl i kožní lékař Jiří Voltr. „Upozorňuji pacienty, aby se vyhýbali přílišnému slunění, které může vznik melanomu vyvolat,“ uvedl Voltr, který prý, když jede k moři, bere s sebou ochranný krém s faktorem 30. Takže když se vrátí, není na něm opálení vidět. Ochrana před sluněním je podle lékařů ještě mnohem důležitější u dětí.