„Bylo to až moc snadné. Maturoval jsem dokonce s vyznamenáním, ještě pořád se z toho nemůžu vzpamatovat,“ řekl čerstvý absolvent Střední průmyslové školy dopravní v Plzni krátce po vyhlášení dopoledních výsledků zkoušky dospělosti. „Ráno jsem vůbec nesnídal a do školy jsem šel se sevřeným žaludkem. Když jsem viděl ostatní spolužáky, trochu to opadlo, ale při předvolání ke zkoušce to bylo zpět,“ popisuje své pocity před zkouškou Silovský.

Zkoušet se začalo v 8.15 ráno a první na řadu šel právě Martin Silovský. „Začínal jsem povinnou češtinou, z té jsem měl největší strach, ale nakonec to bylo za dva. Pak už to šlo jako po másle,“ usmívá se spokojeně Silovský. Po zkoušce z českého jazyka následovala ekonomika, pak doprava a přeprava. „Praktické zkoušky jsme skládali minulý týden, měli jsme za úkol vyřešit konkrétní dopravní situaci,“ upřesňuje bývalý student a dnes už absolvent oboru Provoz a ekonomika železniční dopravy.

Svoji představu o budoucnosti má už dnes jasnou. „Tento týden budu slavit a vůbec nic nedělat. Týden před maturitou jsem poctivě věnoval učení, tak teď si chci odpočinout,“ pokračuje. Na červen už má Silovský zajištěnou brigádu a pak si hodlá užít poslední studentské prázdniny.

„Už mám vyhlídnutou i práci po prázdninách, chtěl bych pracovat ve státní sféře a s velkou pravděpodobností mi to i vyjde,“ říká přesvědčivě Silovský. Kromě práce plánuje věnovat se i nadále sportu, je totiž vášnivým hráčem futsalu. „Hraji závodně za tým FC Jerigo Plzeň 2004 a věřím, že při práci stihnu nejen sportovat, ale také studium. Uvažuji příští rok o studiu práv, ale to je ještě vzdálená budoucnost,“ uzavírá čerstvý absolvent.