Tradiční i moderní masky, dechovka, zpěv, smích, tanec, jídlo, pití. Masopustní období je v plném proudu a také o tomto víkendu můžete na rozdováděné průvody narazit. Maškary budou v Tachově, Strážově na Klatovsku nebo severoplzeňských Nebřezinách, nicméně nejvíce jich vyjde až za týden.

Masopustní zvyky se liší místo od místa. Někde lpějí na tradicích tak přísně, že je pořádají až v týdnu. Děje se to třeba v Pláních či Kožlanech na severním Plzeňsku, kde vždy slaví v úterý.

Ve velkém se na masopust připravuje Sulislav na Tachovsku. Tamní průvod je prokazatelně nejstarší evidovaný v celém kraji a letos v sobotu 10. února se bude konat jeho 233. ročník. Organizátoři průvodu vítají nejen místní, s maskou může přijít kdokoliv a proto počet maškar stoupá. Vloni jich bylo více než sto. 

Masopust. Ilustrační foto. Zdroj: Lenka Hřibová

Výjimečný letos bude i tradiční chodský masopust v Postřekově na Domažlicku. Plzeňský kraj totiž tuto oblíbenou událost koncem loňského roku ocenil Certifikáte, nositele nemateriálního statku tradiční lidové kultury. Také v Postřekově letos masopust vyvrcholí v úterý 13. února.

Ve Strážově na Klatovsku očekávají stovky masek už tuto sobotu 3. února. Průvod vyrazí od sokolovny ve 13 hodin, po průvodu bude následovat veselice. Letošní masopust bude osmý od obnovení tradice, hned napoprvé se s cca 150 maskami stal jedním z největších na Klatovsku. V posledních několika letech už byl největším, loni prošlo Strážovem v průvodu zhruba 400 maškar. „I letos se už chystají party ze Strážovska i vzdálenějšího okolí,“ potvrdil starosta Josef Rousek.

Masopust. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Lukáš Ivánek

Pestrobarevné průvody jsou oblíbené také na Rokycansku. Pospíšili si v Klabavě, kde se přes čtyřicet masek sešlo už poslední lednovou sobotu. Tuto sobotu se přidají další města a obce. Například v Radnicích aktéři jdou a tancují ve stylu country.

Masopustní veselí ale už tradičně zažívá také Plzeň, kde se tradice chopil spolek Mladina. Každoročně pořádá akci Masopust, masopust, jen mě holka nevopusť, kterou ale letos čeká novinka. „Průvod začne v sobotu 10. února U Branky a půjdeme přes náměstí na Anglické nábřeží, kde svrhneme Bakchuse do řeky,“ přiblížil vedoucí souboru Libor Hnát. Novinkou je, že masky budou k vidění už ve 14 hodin v areálu DEPO-2015, kde si s nimi návštěvníci oblíbeného festivalu pouličního jídla Depo Street Food Market budou moci zatančit.

Kdy bude letos masopustní úterý?
Zatímco masopust má pevně daný začátek (po svátku Tří králů), jeho vrchol, tedy masopustní úterý, nastává každý rok jindy a řídí se datem Velikonoc. Předloni bylo masopustní úterý 9. února, vloni 28. února a letos připadá na 13. února. Nejvíce masopustních veselic se vždy odehrává právě o víkendu, který úterku předchází. Masopustnímu úterý podle tradic předchází tučný čtvrtek a taneční neděle, po úterý přichází popeleční středa, což je první den postní doby. Půst pak má trvat čtyřicet dní, přičemž do postní doby se nepočítají jen neděle.