Lékař Marcel Hájek, volební lídr Občanů patriotů, se vrátil do řad ODS.

Z této strany přitom vystoupil v roce 1998 a později se angažoval společně s exprimátorem Pavlem Rödlem nebo právníkem Ludvíkem Röschem v hnutí Občané.cz. Toto hnutí ODS v Plzni ostře kritizovalo. Opíralo se zejména do ´kmotrů´ a do klientelistických nitek propojujících komunální politiku a byznys.

Hájek vedl vloni kandidátku Občanů patriotů do komunálních voleb. Jenže když pak vytvořili na radnici koalici společně s ČSSD, ODS a KDU-ČSL, hnutí opustil a vzdal se postu městského zastupitele. Po více než půl roce se teď rozhodl vrátit se mezi občanské demokraty.

Právě to, že se Občané patrioti spojili po volbách s ČSSD, ODS a KDU-ČSL ve společné koalici, bylo podle Hájka poslední kapkou, proč jejich hnutí po volbách opustil a vzdal se postu městského zastupitele. Už tehdy se o jeho návratu do ODS, kterou pomáhal zakládat, hovořilo. Teď je zpátky, přijalo ho sdružení Nové Bory. „Má dokonce naši nominaci do oblastní rady ODS," potvrdil předseda sdružení Petr Baloun.

Sám Hájek tvrdí, že přijmout místo v koalici s pozicí jednoho radního pro sport, bylo nedůstojné a zásadně s tím nesouhlasil. „Tato funkce znamenala odhozenou kost, na tom trvám," míní Hájek. Sám byl pro to, aby Občané patrioti zůstali raději v opozici. S pozicí, kterou se upsali koalici, se nesmířil. Říká, že neodešel ve zlém, stejně jako prý ve zlém neopustil před lety ODS. Jejich politika se stranickou hierarchií mu prý víc vyhovuje.

Zástupce Občanů patriotů Ludvík Rösch potvrdil, že Hájkův odchod byl kvůli podepsané koalici. „Nesouhlasil s ní, my jsme se mu ale snažili vysvětlit, že naše pozice je dána výsledkem voleb," říká Rösch. Nastínil i to, že Hájek se netajil tím, že by výhledově stál o post poslance parlamentu. „Asi se domnívá, že v ODS se mu ta možnost naskýtá," uvedl Rösch. Připustil, že pro Občany patrioty je to politická ztráta. „Na druhou stranu jednat s ním a nalézat shodu není lehké a je otázkou, zda to našemu politickému hnutí spíš nepomůže," dodal Rösch.

Hájek zatím nechce své další působení v ODS specifikovat. To, že s ním občanští demokraté počítají, ale nikdo nevyvrací. „Těší mě, že se vrátil, vím, že to dlouhodobě plánoval," prohlásil šéf ODS v Plzni Jiří Šneberger.

Ten je přesvědčen o tom, že ODS se za poslední tři roky změnila. „Byla spojována s různými lidmi a nekalými věcmi, ti ji většinou opustili. Teď je ODS konsolidovaná, nepamatuji za dlouhou dobu nějaký komunální průšvih," uvedl Šneberger. To, že občanským demokratům ubývají členové, je prý přirozené a souvisí to právě s odchodem členů, kteří měli stranu spojenou s výtahem k funkcím.

Hájek tvrdí, že se měl rozhodnout pro návrat do ODS už dříve, když mu to nabízel starosta Slovan Lumír Aschenbrenner. „Bylo to před volbami a udělal jsem chybu, když jsem to nepřijal. Ale Občané.cz oznámili, že se spojují se skupinou Patriotů a že bychom to měli ještě jednou zkusit a do zastupitelstva jít. Nechtěl jsem jim to kazit," uvedl Hájek.