Manželé z Přeštic přišli o auto za desítky tisíc korun, majitel servisu ho bez jejich vědomí údajně rozprodal na náhradní díly. A podle všeho to nebylo poprvé, případ nyní řeší plzeňská kriminálka. Majitel servisu tvrdí, že jde o nedorozumění a škodu zaplatí.

Vše začalo loni, když mladá rodina, která si nepřála zveřejnit jméno, ale redakce je zná, sháněla servis, kde by opravili prasklý nárazník. „Náhradní díl na Mercedes C180 nikde neměli, nakonec jsme dostali doporučení na servis Pavla Kovandy v Plzni-Křimicích. Tam jsme před Vánoci auto nechali s tím, že mezi svátky bude oprava hotová. Stát měla sedm tisíc korun," popisují manželé, říkejme jim třeba Karel a Jarka.

Jenže auto připraveno nebylo a manželé slyšeli jednu výmluvu za druhou. Nejdřív nedorazil díl z Německa, poté pošta ztratila balíky, pak byl majitel servisu nemocný. „Dalším důvodem, proč auto nemáme, bylo zmrznutí lepidla a zničení nárazníku, pak zase onemocnělo dítě. Musím říct, že pan Kovanda byl opravdu velmi přesvědčivý," říká Jarka, matka dvou dětí.

Další výmluvy

Trpělivost přetekla koncem ledna, kdy přišla další zpráva: Auto je hotové, ale nejde nastartovat. Odešla mu cívka ve startéru. „Dal jsem mu další dvě šance, ale 6. února jsem už podal trestní oznámení," prohlásil Karel. „Majitel plzeňského servisu měl přijímat auta, ale neopravil je a ani nevrátil. Je podezřelý ze spáchání přečinu zpronevěry," potvrdila policejní mluvčí Hana Štefflová.

Tohle se navíc nestalo poprvé, i na internetu se objevují varování před tímto servisem. „Případ už si převzali kriminalisté," potvrdila Štefflová.

Poté, co manželé oznámili případ policii, Kovanda přímo na služebně slíbil další termín předání, v pořadí asi desátý. „Den nato se dostavil na služebnu a policii prý přiznal, že auto rozmontoval a prodal na náhradní díly. Nechápu, že ještě někdo tomuhle člověku podnikání nezatrhl – zvlášť když to není poprvé," popisuje neuvěřitelné chování Karel.

Prý je to složité

Majitel autoservisu Pavel Kovanda Deníku potvrdil, že jej policie nyní vyšetřuje kvůli dvěma podobným případům. „S každým z poškozených jednám zvlášť. Snažím se, aby se to vyřešilo, nedávám od toho ruce pryč," slibuje Kovanda, o němž se říká, že vězí až po krk v dluzích a majetek má obstavený exekucí.

A jak se tedy podle něj může stát, že auto, které k němu zákazník dal opravit, už nemá? „Protože nám bylo zabaveno, sebrali nám ho. Jsou tam různé dluhy po otci, ale je to mnohem složitější," řekl v pátek Deníku podnikatel. Slíbil, že se později ozve a vše vysvětlí. To se ale nestalo a telefony měl později už nedostupné.

Majitel chce chybu napravit

Výsledek je tedy takový, že přeštičtí manželé jsou už více než dva měsíce bez auta. Často přitom potřebují jezdit do Plzně – za prací i kvůli kroužkům dětí. Auto navíc ani nebylo jejich. „Měli jsme ho půjčené od mé sestry. Mercedes byl sice téměř šestnáct let starý, ale velmi zachovalý, nechali jsme ho za třicet tisíc přestavět na plyn," připomíná Jarka. Policie jeho cenu odhadla na padesát tisíc korun.

Jednání s majitelem servisu pokračují i přes podané trestní oznámení. V minulých dnech se Pavel Kovanda s manželi sešel a slíbil, že vše skutečně zaplatí. „Řeším to půjčkou, beru si úvěr," řekl v pátek Deníku Kovanda. Peníze prý vrátí co nejdřív. „Chci tomu věřit, ale po všech těch výmluvách už prostě nevím," krčí rameny Karel.