Na severním Plzeňsku je nezaměstnaných 3,9 procenta z celkového počtu obyvatel. „Ve srovnání se stejným měsícem v loňském roce, kdy se míra pohybovala kolem pěti procent, jde o skutečně významný pokles,“ vyjádřila se Alena Leščinská, pracovnice Úřadu práce Plzeň–sever.

Ještě o několik desetin lepší je situace na jižním Plzeňsku. Zde se však nejedná o výraznější výkyv – nízká nezaměstnanost se zde drží konstantně pod čtyřmi procenty. „V našem okrese se pohybuje již od léta kolem 3,3 procent,“ řekla Kateřina Beranová z Úřadu práce Plzeň–jih.

Ke snižování nezaměstnanosti přispívají i města a obce, a to zaměstnáváním obtížně umístitelných nebo dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů, například na veřejně prospěšné práce. Jedná se především o osoby se zdravotním postižením, se základním vzděláním nebo starší padesáti let.

Obce, které těmto osobám poskytnou práci, mohou získat finanční příspěvek od ministerstva práce a sociálních věcí z Programu aktivní politiky zaměstnanosti. Příspěvek může pokrýt mzdové náklady.

V zimním období se obvykle počet nezaměstnaných zvyšuje, protože končí sezonní práce. Letos je tomu ale právě naopak. Důvodem může být například větší ochota lidí dojíždět za prací do Plzně a vše– obecně neustále se snižující počet lidí bez práce v celorepublikovém měřítku. „Míra nezaměstnanosti v České republice byla v říjnu 5,8 procenta,“ dodala Leščinská.

Ve srovnání s ostatními zeměmi jsme lepším průměrem. Vyšší nezaměstnanost mají například v Německu, kde práci hledá 7,9 procenta obyvatel. Lépe jsou na tom v Rakousku. Tady počet lidí bez práce klesl na 3,6 procenta. Na Slovensku se potýkají s velmi vysokou mírou nezaměstnanosti, která se pohybuje nad jedenáctiprocentní hranicí.