Přesto na mnoha místech kraje májky vztyčeny budou, uskuteční se i akce motivované pálením čarodějnic, ovšem v netradičním duchu. „Májku už máme na náměstí připravenou, ale nebudeme ji zvedat ručně, jak u nás velí dlouholetá tradice,“ řekl Deníku místostarosta Hostouně na Domažlicku Miloš Hutkay. Jak dodal, v pátek odpoledne děti nazdobí špičku a májka bude poté vztyčena pomocí hydraulické ruky.

K obcím, kde bude stát májka, patří také Studánka na Tachovsku. Symbol jara budou stavět v pátek odpoledne. „Májku jen ozdobíme a postavíme, ale bez účasti veřejnosti,“ uvedla starostka Silvie Vajskebrová.

V zatopeném lomu u Starého Klíčova vznikal trailer k fantasy filmu Binderiana. Pod hladinou natáčeli podvodní kameraman Vlastimil Urban s kolegou Alexandrem Kadlecem. Když byl materiál hotový, jejich úkol si vyzkoušel i režisér snímku Zdeněk Durdil.
Filmování v zatopeném lomu u Starého Klíčova. Do vody šli potápěči i režisér

V řadě obcí a měst kraje se staly tradicí akce související se symbolickým pálením čarodějnic. Například v Tachově se už více než deset let koná akce pro děti nazvaná Filipojakubská noc. Už druhý rok se ale nemůže konat v tradičním formátu, tedy se soutěžemi a hrami pro děti a následným opékáním buřtů. „Loni byla jen virtuální, letos jsme se spojili s Domem dětí a mládeže Mraveniště a MKS, abychom uspořádali Čarodějnickou vycházku s tajenkou,“ sdělila ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková. Vycházku je možné absolvovat nejen v pátek, ale i o víkendu.

Podobnou akci připravili v Horažďovicích. „Po úspěšné Velikonoční hře, do které se zapojilo 364 účastníků, jsme se rozhodli uspořádat hru s čarodějnickou tématikou,“ potvrdila Jitka Chalupná z Odboru památkové péče, školství a kultury Městského úřadu v Horažďovicích.

Ilustrační foto
Senior onanoval před školkou při pohledu na děti. K činu se přiznal