Fakultní nemocnice v Plzni včera slavnostně otevřela nové pracoviště. Pro pacienty je na borském radiodiagnostickém oddělení připraven přístroj magnetické rezonance, který byl dosud k dispozici pouze na Lochotíně. FN Plzeň tak vlastní již třetí přístroj magnetické rezonance.

Velkým přínosem nového přístroje je především zkrácení čekací doby na vyšetření, vždyť přístroj ´pobere´ i tucet pacientů denně. „Dříve se museli borští pacienti objednávat na vyšetření do nemocnice Lochotín," říká primář Radiologického oddělení FN Plzeň-Bory Zdeněk Chudáček.

Pracoviště zajišťují plánovaná vyšetření a zároveň diagnostiku akutních stavů. „Letos plánujeme vyšetřit 8-10 pacientů denně, příští rok bychom se chtěli dostat na počet 10-12 pacientů za den," odhaduje primář.

„Nové pracoviště na Borech budou využívat prakticky všechna tamější oddělení. Myslím si, že největší zájem bude ze strany onkologie, dále pneumologie a urologie. Spolupracovat budeme také s mamografickým centem v souvislosti s dokončením diagnózy. Přístroj bude využíván oddělením dermatologie kvůli melanomům kůže, určitě i oddělením ORL, dále pro diagnózu cévních chorob a podobně," vysvětluje Chudáček.

Magnetická rezonance je součástí moderního zobrazování a je velkým krokem ve zlepšení diagnostiky i léčby.

„Magnetická rezonance je nedílnou součástí moderního zobrazování a je dalším velkým krokem ke zlepšení diagnostiky a následné léčby našich pacientů," vysvětluje Chudáček.

Určitou nevýhodou vyšetření magnetickou rezonancí je hlučnost zařízení a výrazně delší pobyt v přístroji než u CT. Do přístroje také nemohou vstoupit všichni pacienti. Magnetické vyšetření je zakázáno pacientům, kteří mají voperovány citlivé přístroje, například kardiostimulátor, pacient musí ohlásit také přítomnost jiných cizích těles ve svém těle. Dle rozhodnutí lékaře je některým pacientům před vyšetřením aplikována do žíly speciální kontrastní látka, jejímž účinkem se zvýrazní určité struktury v těle.

Konkrétně se jedná o přístroj magnetické rezonance 1,5 Tesla od firmy Siemens. „Přístroj je špičkou ve své kategorii, má velice sofistikované a komplexní vybavení," říká primář. Následně dodává, že FN je v plzeňském regionu jediným zdravotnickým zařízením, které vlastní takto dokonalou techniku ve střední kategorii přístrojů magnetické rezonance.

„Nový přístroj magnetické rezonance byl z velké části financován operačním programem Modernizace a obnova přístrojového vybavení Komplexního onkologického centra FN Plzeň II a jeho pořizovací cena byla 34,2 milionu korun. Dalším potřebným krokem byly stavební úpravy nemocnice, jejichž cena dosáhla 10 milionů korun, ty byly hrazeny zcela z rozpočtu fakultní nemocnice a trvaly čtyři měsíce," uvádí ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Andrea Pánková