1,5 tuny potravin a drogistického zboží pořídili vloni před Vánocemi zaměstnanci magistrátu, obvodů a městských organizací v charitativní sbírce. Například jen městská policie vybrala 18,5 tisíce korun a za ně nakoupila věci potřebným.

Letos se sbírka pořádá znovu, potrvá celý tento týden. Potraviny a věci dostanou hlavně oběti domácího násilí, matky samoživitelky s více dětmi, matky s dětmi v azylových domech a vícečetné rodiny žijící na hranici chudoby.

Sběrná místaBudova radnice na náměstí Republiky 1 (vrátnice), budova Škroupova 5 (vrátnice), budova v Kopeckého sadech 11 (salonek u vrátnice) a budova Koterovská 162 (informační kancelář v přízemí budovy). Akce je časově omezena od 7. do 11. prosince, poté už nebudou darované věci přijímány.

Sbírku, kterou dělá město už potřetí, inicioval odbor sociálních věcí magistrátu. Právě tady se s lidmi, kteří potřebují pomoci, setkávají nejčastěji. Vedoucí odboru Alena Hynková Deníku už dříve opakovaně potvrdila, že velmi přibývá lidí žijících na hranici chudoby. „Tímto projektem chceme pomoci lidem, kteří nemají období Vánoc spojené s pocity jistoty a nadbytku. Těm, jejichž osudy jsou poznamenané nějakou složitou životní situací a pro něž je každý den bojem o přežití," uvedla Hynková.

K úředníkům se mohou přidat i Plzeňané, zapojení do sbírky je dobrovolné a anonymní. Dárci mohou doporučené věci nakoupit a v jednotlivých budovách magistrátu odevzdávat do připravených a označených košů, a to vždy od 6 do 18 hodin.

Zaměstnanci odboru sociálních služeb následně veškerou pomoc roztřídí a 14. prosince předají Městské charitě Plzeň a Naději, tedy plzeňským organizacím, které poskytují pomoc osamělým ženám, ohroženým matkám a rodinám s dětmi.

Co přinést?

Vhodné jsou potraviny jako čaj, těstoviny, rýže, přesnídávky, trvanlivé mléko, konzervy, paštiky, marmelády, sušenky, čokoláda, koření, Sunar, kakao, pudink v prášku, cukr, kečup. Z drogerie například toaletní papír, sprchové gely, šampon, vlhčené ubrousky pro děti, pleny, prostředky pro osobní hygienu, prací prášek, prostředky na mytí nádobí. Pro děti drobné hračky nebo knížky.