„Předpokládáme, že magistrát to příliš nepostihne, spíše se vše bude odehrávat na úrovni kurátorů a Úřadu práce. A pokud se na nás někdo obrátí, že se nemá kam vrátit,  můžeme tomu, kdo má trvalé bydliště na území města, sehnat např. azylový dům, je-li mimo město, vykomunikovat pomoc i v jiné obci. Zatím se ale konkrétně na nás nikdo neobrátil," uvedla Hynková.

Její slova potvrdil i Karel Duda, šéf kurátorů z odboru státní sociální péče, který má agendu propuštěných ve své gesci. „Jsme v kontaktu s vězeňskou službou i soudy. Pár lidí tu již bylo, ostatně je to běžné, že každý vězeň se po svém propuštění hlásí u svého kurátora a nahlásí se na Úřadu práce, kde formálně požádá o podporu v nezaměstnanosti. Navíc může požádat o finanční jednorázovou výpomoc v hmotné nouzi až do výše 1000 Kč. Situace  je víceméně standardní. V žádném případě se to nedá srovnat s legendární amnestií Václava Havla. Takže, kdokoli se na nás obrátí, má u nás dveře otevřené," doplnil.

„A popravdě, většina amnestovaných je v podmínce, takže jsou stále na svobodě. Takoví,  jako je třeba Pitr, určitě naše služby vyhledávat nebudou, ti mají jiné zdroje," usmál se šéf kurátorů.

To, že Úřad práce se na propuštěné připravil, potvrdila i tisková mluvčí ÚP Magda Čadová. „Mohou tedy kdykoli přijít a úřad je schopen jim dávky okamžité státní pomoci vyplatit," dodala.