Do Plzně ho přivezlo devět kamionů z Francie. Lidé ho zvědavě okukovali ještě dřív, než se skutečně roztočil. Svezl téměř 40 tisíc lidí, jen na státní svátek 28. října jich bylo více než 1800. Jezdili děti, rodiče i senioři. Někteří byli nadšeni, jiní se na něj, hlavně zpočátku, moc přívětivě netvářili.

Ale v posledních týdnech a dnech jako by se Plzeňané do kolotoče zamilovali. Například v pátek odpoledne se na něj táhla náměstím Republiky dlouhá fronta, v neděli jakbysmet. Dlouhý had Plzeňanů čekající na vstupenky se vinul desítky metrů, všichni se chtěli ještě naposledy svézt. Na nedělní večer byla ohlášena poslední jízda, kolotoč se vrací do rodné Francie.

„Už jsem se svezla asi před dvěma týdny, ale je krásné počasí a prostě jsem neodolala a chtěla jsem jet ještě jednou. Takovou příležitost už mít nebudu," smála se Jana Tomíčková, jedna z včerejších čekajících na jízdu.

Také Hana Kolčavová přiznala, že jízda byla pěkná. „Přála jsem si nasednout do ryby, ale předběhli mě, byla už obsazená. Takže jsem jela na bizonovi. Nejvíc mě bavilo pozorovat lidi točící se na hmyzu pode mnou, to bylo možná víc zábavné než jízda samotná," dodala.

Paříž, Antverpy i Plzeň

Francouzský výtvarný kolotoč Le Manège Carré Sénart se na náměstí Republiky v Plzni točil od 5. září a byl součástí programu Evropského hlavního města kultury. Plzeň je teprve sedmým městem, kde se manéž s mechanickými loutkami představila, dosud navštívila Paříž, Madrid, Portimão, Antverpy, Milton Keynes a Sénart.

„Manéž je zážitkem pro každého, kdo do jejího světa vstoupí," zval na kolotoč umělecký šéf projektu Plzeň EHMK 2015 Petr Forman v září, kdy se atrakce na kolotoč na náměstí zabydlovala. Ukázalo se, že měl pravdu. Včera odpoledne bylo náměstí Republiky plné lidí, což obvykle v neděli nebývá. Pozornost přitáhli také členové Českého klubu velocipedistů 1880, kteří čekajícím na kolotoč zpestřili čas jízdou na velkých kolech.