Luftova zahrada v Doudlevcích, jedna z nejkrásnějších plzeňských zahrad se dvěma rybníčky a letitými exotickými dřevinami, má nový dřevěný altán. Plzeňané na něj přispěli ve veřejné sbírce Nadačního fondu Zelený poklad.

„Je to přesná replika původního altánu, jehož podoba se zachovala jen na fotografiích. Jen korouhvička v podobě kapříka na střeše je navíc. Má připomínat, že rodina Luftů se zabývala lovem ryb," podotkla Irena Tolarová ze Správy veřejného statku.

Návštěvníci a obdivovatelé Luftovy zahrady vysbírali do kasičky asi desetinu z 470tisícové ceny altánu, zbytek investovalo město. „Všichni, kdo přispěli, se teď mohou přijít do zahrady podívat, jak byly jejich peníze využity," podotkl Petr Kuták ze Správy veřejného statku, jež zahradu provozuje. Jinak je otevřena vždy jen první středu v měsíci a pak na objednání např. pro svatby, komentované prohlídky nebo školní výlety či exkurze.

Klid ocení ptáci, veverky i liška

„Zahrada je výjimečná svým klidem, tichem a také zvířaty, která v ní žijí. Nechceme v ní každodenní provoz, protože by se možná odstěhovali ptáci i liška, která tu je léta a odnáší nám informační cedulky," vysvětlil Kuták. V klidné zahradě lze podle něj spatřit třeba ledňáčka lovícího v rybníce nebo honící se veverky.

Nejvíc návštěvníků přijme zahrada vždy o víkendu otevřených zahrad; naposledy sem zavítalo až dva tisíce lidí. Stala se také oblíbeným místem pro svatebčany.

Luftova zahrada byla založena na konci 19. století manželi Burgetovými, později připadla jejich synovci, právníkovi Vilému Luftovi, který založil její okrasnou část a měl v úmyslu postavit tu rodinnou vilku. Pozemek ale nakonec zůstal bez stavby a majitelé byli v padesátých letech donuceni prodat zahradu státu.

Směna za park neprošla

O zahradě získali širší povědomí Plzeňané asi před pěti lety, kdy ji město chtělo vyměnit se soukromou společností za část Papírenského parku na Slovanech. Výměnu nakonec zastupitelé neschválili. Naopak odhlasovali návštěvní řád, podle kterého je možné prostory navštěvovat. Kromě relaxace je možné areál využít i ke studiu ekologie, botaniky a dendrologie. Zahrada je nedaleko proslulé Meditační zahrady Luboše Hrušky.

Luftova zahrada se bude dále zkrášlovat – nyní se šetří na nové lavičky a připravuje se výměna nevzhledných betonových panelů u rybníka za kamennou zídku. Sbírka na obnovu zahrady prostřednictvím nadačního fondu Zelený poklad stále pokračuje.

Luftova zahrada

Je otevřena každou první středu v měsíci.

Tento víkend 13. a 14. června se otevře stejně jako další běžně nepřístupná místa a zahrady v rámci akce Víkend otevřených zahrad.

Luftovu zahradu můžete navštívit v sobotu a v neděli od 10 do 18 hodin, vždy v 11 a ve 13 hodin bude komentovaná prohlídka.


Nadační fond Zelený poklad pomáhá neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům s ekologickými projekty. Od svého vzniku v roce 1996 podpořil 200 projektů, kterým rozdělil přes 14 milionů Kč.

Sbírka pro Luftovu zahradu pokračuje i po vybudování altánu, lze přispět na účet 107-5000740247/0100 (heslo Luftovka), nebo dárcovskou SMS: DMS LUFTOVKA na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč a Luftova zahrada z toho obdrží 28,50 Kč.