Rodák z Lipnice zvládl po absolvování devítiletky zemědělské učiliště v Křimicích. „Pak jsem točil volantem v zemědělském družstvu Pokrok Nezvěstice, které se posléze přejmenovalo na společnost Alimex. Ale to už mne bratr přemlouval, abych se dal k hasičům. Sloužil v Plzni a Rokycany zakládaly k 1. lednu 1988 okresní útvar Svazu požární ochrany,“ vzpomíná muž, který kdysi havraní barvu vlasů změnil na prošedivělý přeliv.

Úterý na Masarykově náměstí bylo chudé
Vánoční trhy se konat nemohou, pravidelné rokycanské úterní ano, ale byly chudé

Ze staršího požárníka se hned v roce 1989 stal velitel čety s pěti lidmi. Sbor se ovšem postupně rozšiřoval, takže při posledním dnu služby se loučilo se šéfem sedmnáct ´podřízených´. „Já to ale tak dramaticky nebral. Byly pochopitelně chvíle, kdy jsem musel autoritu uplatnit, ovšem zpravidla šlo o kolegy, kteří se hasičské profesi upsali. Pyšný jsem ale na výchovu dvou Pepíků. Jílka a Neckáře, kteří nyní velí zbývajícím směnám. A staral jsem se o nástupce Milana Majera,“ říká rezolutně Kasl. Pikantní je, že jako obyvatel Hrádku jezdil k nejdramatičtějším událostem domů. Přesněji do areálu kdysi proslulých železáren, kde došlo před deseti lety k výbuchu v ocelárně nebo tu plameny zachvátil provozy tažírny a žíhárny. Daleko by to Luboš neměl ani k rozsáhlému požáru lesního porostu v Brdech. Jenže měl tehdy dovolenou a sledoval ničivý živel z balkonu. S vědomím, že jeho parta i sousední směny oheň zkrotí! Mezi množstvím úterních darů byl nepřehlédnutelný ten největší. Přední sklo Tatry, jímž Kasl proletěl při návratu z výjezdu do Strašic, kdy hasiče ohrozil mladý kaskadér

Velitel směny se loučil v Rokycanech po 33 letechVelitel směny se loučil v Rokycanech po 33 letechZdroj: Deník/Václav HavránekSedmapadesátiletý profesionál rozhodně do starého železa nepatří. Ještě loni válčil za hokejovou Lipnici (v jedné lajně se synem) a fotbalu se věnoval v Příkosicích, Mirošově nebo Kakejcově. „Jednou jsem dostal červenou kartu na lavičce. Jenže ten rozhodčí to moc neuměl,“ usmívá se sportovec. Věnoval se taky nohejbalu a dnes sleduje, jak pohybově nadaná jsou tři vnoučata. S přibývajícími lety se ovšem ani Kaslovi nevyhnuly zdravotní trable. Zlobí ho kyčle a dalším důvodem předčasného odchodu je péče o maminku. „Hned ve středu ale vyrazím na úřad práce,“ tvrdí chlap, který do starého železa zkrátka nepatří.