Cestující na trati lokálky 176 Chrást u Plzně – Radnice se příští rok dočkají přímého spojení s Plzní. S dlouho očekávanou změnou totiž počítá návrh jízdního řádu pro rok 2017. Lokálky budou jezdit i o víkendech.

„Je to dlouhodobý požadavek obcí. Změnu umožní snížení výkonu na trati č. 178 Svojšín – Bor, kde bude oproti dnešnímu provozu od čtvrtek do neděle zaveden provoz až od pátku do neděle," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Bauer.

Podle chrásteckého starosty Ladislava Bohuslava budou přímo do Plzně jezdit nejen víkendové spoje, ale také některé ve všední dny. „Vydrží to ale pouze do otevření tunelu mezi Kyšicemi a Plzní. Pak bude lokálka jezdit z Radnic přes nás do Ejpovic, kde budou lidé přestupovat na vlaky do Plzně," vysvětlil s tím, že nastane podobná situace jako nyní. „Teď se ale na vlaky do Plzně přestupuje tady v Chrástu," dodal.

Cestující změnu i tak uvítají. „Nevím, jak dlouho to potrvá, možná jenom rok, ale bude to dobré. A potom s přestupy v Ejpovicích mít problémy nebudu," míní Jitka Horáková.

S ohledem na rozsáhlou stavební činnost zejména v úseku III. tranzitního koridoru mezi Plzní a Prahou a na přestavbu železniční stanice Plzeň vznikl celý železniční řád.

Krajští radní v pondělí odsouhlasili objednávku regionální železniční dopravy na nadcházející rok v obdobném rozsahu jako od změny jízdního řádu 2015/2016, tedy v rozsahu asi 5,1 milionu vlakových kilometrů.