Litice totiž žily masoupustem a veselý průvod nešetřil nikoho. Zastavit a dát přednost desítkám maškar musel i autobus. Ještě že v něm nejel revizor, protože zkontrolovat medvěda, Marfušu, dragouna, smrtku, večerníčka nebo bezzubou princeznu, by asi těžko dokázal. A autobus počkat musel, stejně jako další řidiči. Průvod totiž vedl příslušník SNB v zelené uniformě a s plácačkou v ruce, a takovým není, jak známo, radno odporovat.

„Masopust pořádáme už 12. rokem a přidává se celá vesnice," pochvaloval si ´esenbák´ Marek Hnát. Skoro u každého domku se maškary zastavily, připily si tu na zdraví a na chodníku vyfikly taneček za doprovodu kapely. Průvod doprovázeli i koně a dokonce koza zapřažená do povozu. Kdo měl kola, jel. Nechyběl ani pojízdný řeznický bar a dokonce i bubeník si vezl buben na stařičkém skládacím kole. „Kdo by to tahal," nechal se slyšet.

Jako každoročně byly vidět i masky v nadživotní velikosti, které budily v průvodu respekt. Stejně jako baba Nyklová z populárního seriálu Ulice, která měla bílý kostým pekařky a v rukou ošatku s pečivem. „Zatím tu nebyl žádný škandál, žádná nepřístojnost. To bych samozřejmě věděla jako první," usmívala se.

Sedmiletá Anička coby princezna v bílých šatičkách se zato usmívat trochu bála. „Je to bezzubá princezna. Právě jí pár zoubků vypadlo, ale měnit kvůli tomu masku nepřipadalo v úvahu. Taková maličkost!" vysvětlila její maminka, sama kočka s pomalovaným obličejem. Anička se ale nakonec přece jen usmála. Vážně jí nějaký ten zoubek v puse chyběl, ale kdo by to o masopustu řešil!

Maškary se o víkendu rojily nejen v Liticích a pokud jste je někde promeškali, můžete se přidat do masopustního průvodu i v neděli. Jeden totiž vyrazí v neděli odpoledne z Vinic přes zoologickou zahradu a kolem 15. hodiny by měl zastavit u Kalikovského mlýna, kde maškary zapálí Moranu a hodí ji tu do řeky. Odtud bude průvod pokračovat na náměstí Republiky před radnici.