První ligový den se konal začátkem prosince loňského roku v Českých Budějovicích. Kvůli covidové pandemii závodila pouze dvě družstva, z Prahy a z Brna. Ve vedení byl po prvním dni ligy tým Brno Banshees.

„I když zatím není olympijský, je famfrpál regulérní sport. Máme vlastní asociaci, pořádají se každý rok mistrovství České republiky, běží famfrpálová liga a naše týmy se kvalifikují do evropských turnajů. Famfrpál hraji od roku 2017, náš brněnský tým vznikl v roce 2016,“ uvedl kapitán Brňáků Jan Štěrba.

Famfrpál je se smíšený kontaktní sport inspirovaný stejnojmenným kouzelnickým sportem z knih o Harry Potterovi spisovatelky Joanne Rowlingové. Dnes si famfrpál jde už vlastní sportovní cestou.

Ve famfrpálu jsou čtyři hráčské pozice. Chytač chytá zlatonku a vybíhá v 17. minutě na hřiště. Další jsou odrážeči, střelci a brankáři. Pozice se rozlišují barvami čelenek.

BLIK BLIK je festival světla ve veřejném prostoru. Letos přináší 15 různých světelných instalací v širším centru Plzně. Vrcholem je devítiminutová světelná produkce ve zrekonstruovaném interiéru katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky.
FOTO, VIDEO: Festival Blik Blik se vrátil, centrum Plzně je plné světel

„Odrážeči hrají s šedými balony na americkou vybíjenou, tak zvanými potlouky. Ty jsou lehce vyfouknuté, aby je mohli hráči snadno chytit. Cemrál je volejbalový míč, kterým hráči dávají góly. Gól je za deset bodů. V 17. minutě vchází na hřiště zlatonka,“ vysvětlila kapitánka týmu Phoenixes Plzeň Tereza Glacová.

Zlatonka je tenisový míč umístěný v dlouhé ponožce zlaté či žluté barvy. Ponožka je suchým zipem připevněna nebo zasunuta za opasek kraťasů nosiče zlatonky.

„Hráči musí být na koštěti, to je metr dlouhá plastová trubka. Podle nových pravidel nesmí být kratší. Když je hráč vybitý nebo spadne z koštěte, musí doběhnout k obručím svého družstva a tím se oživit,“ sdělila kapitánka Plzeňáků.

Pokud je po chycení zlatonky skóre vyrovnané, nastává prodloužení.

Sluníčko a teplé počasí vylákalo k venkovním hrám děti v parku v Plzni-Lobzích. Teploty na Plzeňsku dosahovaly v pátek až k letním hodnotám.
FOTO: Teplé počasí láká děti k venkovním hrám do parků

Ve hře je jeden hlavní rozhodčí, má k sobě čtyři asistenty. Potom stojí ještě dva další rozhodčí za každou obručí, nepostradatelní jsou i dva zapisovatelé.

Hra končí ve chvíli, kdy chytač legálně získá zlatonku.

„Plzeňský tým hraje od roku 2018, založila jsem ho já. Dostala jsem se k tomu přes kamaráda, který zakládal pražský tým. Dnes je nás v týmu dvacet,“ popsala vznik svého družstva Glacová.