Volí se v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Problém je ale v tom, že místnosti, kde lidé volí prezidenta a hlasují v referendu, jsou rozdílné. V osmi případech dokonce ani nejsou v jedné budově. Týká se to šesti volebních okrsků ze Slovan, jednoho doubraveckého a jednoho z Bor. Aktivisté, pro něž je důležitá dostatečná volební účast, dokonce zvažují, že v těchto osmi případech budou dobrovolníci před místností, kde lidé volí prezidenta. „Budou tam jen s cedulí, kde přesně lidé mohou hlasovat v referendu. Žádné letáky, jak hlasovat, jen praktické informace," slibuje Martin Marek.

Do úplně jiné budovy musí kvůli referendu jít celkem 6335 voličů. Nejdále od sebe mají lidé tyto dvě místnosti ve volebním obvodu 88. Zatímco prezidenta si zvolí v hotelu Primavera na Nepomucké třídě, kvůli hlasu pro referendum musí zájemce zdolat více než dva kilometry na dopravní inspektorát magistrátu.

Nejsnazší mají volbu například v Malesicích nebo ve Lhotě, kde je obojí přímo v jedné místnosti. „Je to rozhodnutí obvodních radnic," řekla tajemnice magistrátu Dagmar Škubalová. Platnost voleb tím podle magistrátu ale nijak ohrožena není.

Informace, kde mohou lidé volit, lze nalézt na webu města, pro ty, kteří nemají přístup na internet, zřídili aktivisté linku, kde se tyto informace dozvědí (tel. 731 018 608). 

Výsledky referenda najdete v sobotu na plzensky.denik.cz

Seznam volebních místností pro prezidenstké volby a místní referendum k centru Corso Americká