Že je to scéna z pohádky pro děti? Chyba lávky, něco podobného se totiž v sobotu stalo rodině Bláhových z Bílé Hory v Plzni.

„Šla jsem ven věšet prádlo a najednou kolem mě proběhla liška. Vyskočila na gauč a nehnula se z místa. Vůbec se nebála," popsala Právu neobvyklou situaci Jolana Bláhová, podle níž se zvíře nedalo nijak vystrnadit. Zatarasili proto s manželem všechny únikové cesty a zavolali městskou policii.

„Zvíře bylo klidné a vykazovalo známky ochočenosti. Strážníci ji bez problémů pomocí odchytové tyče naložili do přepravky," potvrdila Markéta Češková z Městské policie Plzeň. Liška poté putovala do Záchranné stanice živočichů (ZSŽ), kde stráví několik dní.

Zrzavý návštěvník se ale u Bláhových neobjevil poprvé, přibližně měsíc se liška potulovala v okolí Pecihrádku a přímo do jejich domku vběhla minulou středu. „Nejdřív jsem si myslela, že je to náš pes, ale když jsem zjistila, že jde o lišku, začala jsem hystericky křičet," vzpomínala Bláhová. Šelmu, která se tehdy usadila v chodbě, vyhnal až manžel.

„Jde zřejmě o uměle odchované mládě, které uteklo nebo bylo vypuštěno do volné přírody," míní šéf ZSŽ Karel Makoň, podle něhož si však takové zvíře svobodu zpravidla dlouho neužije. Ztratilo totiž svou vrozenou plachost a schopnost přežít v přírodě. „Většina zvířat pak hyne pod koly aut, rukou člověka či následkem otravy," varuje Makoň. Liška z Bílé Hory navíc může být nemocná. Den před jejím odchytem řešil ochránce zvířat stejný případ v zahrádkářské kolonii pod Seneckým rybníkem a den poté našli strážníci ve stejné lokalitě další podobně podobně podezřelou, ale již uhynulou lišku. „Je vážné podezření, že jde o nějakou nákazu či hromadnou otravu," uvedl Makoň.

A co bude s liškou dál? Zatím je v karanténě a v izolaci. „Jako ochočená se tu příliš nechová," řekl vedoucí ZSŽ. Případ řeší s Krajskou veterinární správou, která rozhodne podle výsledku vyšetření uhynulých zvířat, jak postupovat. Jisté je pouze to, že do volné přírody se už zvíře nedostane. „Osobně budu tlačit na to, aby se zvíře už do dalšího zájmového chovu nedostalo a aby se případně našel původní majitel," dodal Makoň.