„To si mají děti hrát v psích výkalech, tak hluboko jsme klesli?" položila dotaz na webu města Marušincová.

Na nepomuckou radnici se obrací i obyvatelé, aby tento nešvar město řešilo.

Hřiště, která se nachází v areálu základní školy, jsou volně přístupná. A radnice nehodlá areál zamykat, aby neomezovala děti, které si sem chodí hrát. Město proto u vstupu umístí alespoň cedule zakazující venčení psů. Místostarostka si na druhou stranu uvědomuje úskalí v případě, že majitelé psů zákaz poruší. Pejskaře totiž může legitimovat městská nebo státní policie. Strážníky Nepomuk nemá a stěží by se někomu chtělo držet majitele psa, než by dorazili policisté. „Problém psích exkrementů v ulicích a na hřištích lze minimalizovat, poukazovat na tento problém a nabádat lidi, aby po psech uklízeli," vysvětlila místostarostka.

Proti neukázněným majitelům psů Marušincová bojuje řadu let. „Už jako ředitelka mateřské školy jsem nabádala pejskaře, aby výkaly odstranili. Děti je vyšlapávaly a nosily do školky," vzpomíná Marušincová.

Podle ní se nevábné výkaly ve větší míře válí také u bytovek. „Majitel psa by si měl uvědomit, kde jej venčit," doplnila Marušincová.

V Horní Bříze se mohou spolehnout na pomoc městských strážníků. „Ve větší míře se psími exkrementy problém nemáme. Když totiž majitel psa vidí strážníka, tak výkaly uklidí," řekl místostarosta Horní Břízy Zdeněk Procházka.

Podle zákona každý průvodce psa je na veřejných prostranstvích povinen odstranit exkrementy. Pokud tak ne-učiní, dopouští se přestupku proti veřejnému pořádku. Strážníci mohou na místě uložit blokovou pokutu až tisíc korun.
V Plasích se občas psí výkaly objeví v areálu koupaliště a dětského hřiště. Venčení psů je tam přitom zakázáno. Situace je horší na sídlišti.

„Je to ale lepší než třeba před dvěma roky. Majitele psů se snažíme upozorňovat na sáčky zavěšené na odpadkových koších," všiml si tajemník Městského úřadu Plasy Josef Domabyl s tím, že exkrementy po psech uklízí lidé z úřadu práce.