Územní plán Nebílov
O co jde kromě střetu zájmů?
Odpůrci ÚP tvrdí, že vlivem výstavby nových domů poblíž svých stavení přijdou o jediný zdroj vody. Starosta Luboš Zelený slíbil, že se nemusí obávat, protože se napojí na centrální vodovod. Také slíbil, že stavební parcely už nebudou stát na 3,5 ha, ale na ploše zhruba 1 ha.

Lidé předhazují místostarostovi obce Leoši Zikmundovi střet zájmů, protože jeden z dotčených pozemků vlastní jeho rodina. O zahrnutí pozemku do územního plánu dokonce hlasoval na únorovém zastupitelstvu.

„Před hlasováním jsem nenahlásil, že pozemek vlastní moje rodina. Nenapadlo by mě, že se kvůli tomu strhne takový mediální poprask," divil se místostarosta Zikmund.

Andrea Kohoutková z právní poradny občanského sdružení Oživení potvrdila, že jde o střet zájmů. „V zákoně stojí, že veřejnému funkcionáři vzniká povinnost oznámit při jednání zastupitelstva střet zájmů. Na druhou stranu v zákoně existuje dost vágní ustanovení, že povinnost oznámit střet zájmů neplatí, jde-li jinak o prospěch nebo zájem obecně zřejmý. Toto ustanovení se dá bohužel vykládat dost široce a kdokoliv tak může oponovat, že územní plán je veřejný zájem a že střet zájmů tak nemusí oznamovat," řekla Kohoutková.

Podle ní je oznámení střetu zájmů před hlasováním prakticky pouze formalita, která pak nebrání v hlasování. „Oznámením zákonná povinnost místostarosty obce končí. To znamená, že se může zúčastnit hlasování," sdělila Kohoutková.

Pokud veřejný funkcionář střet zájmů neoznámí, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. Na to by mohl doplatit i místostarosta Nebílov, který na únorovém zasedání střet zájmů neohlásil a zvedl ruku pro zařazení pozemku své rodiny do územního plánu. Do budoucna slíbil nápravu. „Abych byl krytý, před projednáváním konečné verze územního plánu střet zájmů ohlásím," uvedl Zikmund s tím, že pak nevidí důvod, proč by neměl hlasovat.

Stejně to vidí starosta Luboš Zelený. „Zastupitelstvo má pět členů, což je minimum podle zákona. V případě hlasování o územním plánu je nutné, aby pan místostarosta hlasoval, neboť v případě rovnosti hlasů bychom se dostali do patové situace a územní plán musíme schválit do října, abychom nepřišli o dotaci," vysvětlil Zelený.