V Plzni se v sobotu potkali lidé, kterých se reforma osobně dotkla, a za to, že se komunistické diktatuře postavili, tehdy pykali. Přišli členové Konfederace politických vězňů a také laureáti Ceny 1. června, kterou Plzeň oceňuje osobnosti hájící veřejně svobodu a lidská práva.

Proč je i v dnešní době důležité si tehdejší události připomínat? "Minulost je s námi pořád a do velké míry určuje naši budoucnoust. První červen 1953 je hrdé prvenství Československa, kdy vyšli dělníci, nejen v Plzni, do ulic. Vyšli kvůli ekonomické situaci, ale stalo se to, co se kouzelným proutkem stane v nesvobodných společnostech: v ulicích je najednou tři tisíce, pět tisíc, deset tisíc lidí, kteří zapomenou na všechny normy a na všechny ekonomické požadavky a začnou křičet my chceme svobodu. Je hrozně důležité, jak nám to připomíná, jak neodmyslitelnou veličinou je lidská svoboda,"prohlásila jedna z držitelek Ceny 1. června Petruška Šustrová s tím, že si váží lidí, kteří se tehdy zachovali jako občané a ne jako poddaní. Připomněla i dnešní svázání s konzumem a různými hmotnými výhodami pro jednotlivce proto, abychom si nevšímali toho, co se děje vedle v ulici nebo našemu bližnímu. "Je to něco, co hrozí blahobytné společnosti vždycky a všude a měli bychom mít na paměti, že za celé historické dějiny naší kotliny jsme se neměli nikdy tak blahobytně jako nyní. I když si stěžujeme," dodala Šustrová.

Mezi hosty byl také například spisovatel Jiří Stránský, novinář a senátor Jaromír Štětina, novinář Michal Kubal a další.