Teplé letní počasí si vybírá svou daň. Za minulý týden evidovala Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje už 22 případů kampylobakteriózy. Onemocnění podobné salmonelóze hrozí především z drůbežího masa. Nemocí se za předchozích sedm dní nakazilo 14 lidí. Za špatně tepelně upravené maso hrozí provozovatelům restaurací, ale i zaměstnancům pokuty.

„Obě infekce provázejí průjmy, horečky a zvracení. Rozdíl je zejména v inkubační době. Zatímco salmonelóza se projeví už za 12 až 36 hodin, kampylobakterióza o sobě dá vědět v rozmezí tří až pěti dní,“ vysvětluje Jitka Skálová z odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice (KHS).
Počty nově nakažených jsou v tomto období naprosto běžné. „Žádná epidemie nehrozí. Případ úplavice nemáme hlášený ani jediný,“ reaguje Skálová na aktuální onemocnění téměř stovky lidí v Českých Budějovicích právě úplavicí. Tou se nakazili lidé, kteří jedli v jednom stravovacím zařízení bramborový salát. „Způsob nákazy je stejný jako u salmonelózy i kampylobakteriózy, může být z jídla nebo kontaktu s nemocným. Pokud onemocní někdo z rodiny, musí celá domácnost dodržovat přísné hygienické návyky,“ vysvětluje Skálová. Mytí rukou desinfekcí je v takovém případě samozřejmostí.

KHS pravidelně kontroluje potravinářská zařízení. „Největší nebezpečí nákazy salmonelózou nebo kampylobakteriózou hrozí u nedostatečně tepelně zpracovaného drůbežího masa, zvýšené riziko se dá tedy předpokládat u stánků s kebaby,“ říká vedoucí odboru hygieny výživy KHS Jana Hejdová.
Záleží i na tom, zda má prodavač u stánku například frontu a pak se nestačí další maso tak rychle propéci. „Samozřejmě by měl počkat a nenechat se zájmem zákazníků strhnout. Často nejsou ale prodavači dostatečně ani proškoleni. Podle toho pak přistupujeme i k udílení pokut,“ vysvětluje Hejdová. Pokud je zaměstnanec proškolený, může dostat blokovou pokutu on, pokud je vina na provozovateli, posuzuje se mimo jiné zejména riziko nákazy zákazníků. „Sankce se pak může vyšplhat až do výše dvou milionů korun,“ počítá Hejdová.

V letošním roce žádný případ salmonelózy či kampylobakteriózy způsobený jídlem ze stánků nebo restaurací stanice nezaznamenala. „Je ale těžké odhalit, kde přesně a kdy se pacient nakazil. Také si nebudete pamatovat, co všechno a kde jste před třemi až pěti dny jedli,“ dodává Hejdová. Jediný případ, který hygienici odhalili, se týkal listeriózy, kdy se zákazník nakazil po konzumaci špatně omytého salátu.