Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé si musí v létě dávat pozor i na drůbež

Plzeň – Hygieniky zaměstnává kampylobakterióza a salmonelóza. Úplavice v kraji neřádí.

4.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Foto: Deník/Lenka Střihavková

Teplé letní počasí si vybírá svou daň. Za minulý týden evidovala Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje už 22 případů kampylobakteriózy. Onemocnění podobné salmonelóze hrozí především z drůbežího masa. Nemocí se za předchozích sedm dní nakazilo 14 lidí. Za špatně tepelně upravené maso hrozí provozovatelům restaurací, ale i zaměstnancům pokuty.

„Obě infekce provázejí průjmy, horečky a zvracení. Rozdíl je zejména v inkubační době. Zatímco salmonelóza se projeví už za 12 až 36 hodin, kampylobakterióza o sobě dá vědět v rozmezí tří až pěti dní,“ vysvětluje Jitka Skálová z odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice (KHS).
Počty nově nakažených jsou v tomto období naprosto běžné. „Žádná epidemie nehrozí. Případ úplavice nemáme hlášený ani jediný,“ reaguje Skálová na aktuální onemocnění téměř stovky lidí v Českých Budějovicích právě úplavicí. Tou se nakazili lidé, kteří jedli v jednom stravovacím zařízení bramborový salát. „Způsob nákazy je stejný jako u salmonelózy i kampylobakteriózy, může být z jídla nebo kontaktu s nemocným. Pokud onemocní někdo z rodiny, musí celá domácnost dodržovat přísné hygienické návyky,“ vysvětluje Skálová. Mytí rukou desinfekcí je v takovém případě samozřejmostí.

KHS pravidelně kontroluje potravinářská zařízení. „Největší nebezpečí nákazy salmonelózou nebo kampylobakteriózou hrozí u nedostatečně tepelně zpracovaného drůbežího masa, zvýšené riziko se dá tedy předpokládat u stánků s kebaby,“ říká vedoucí odboru hygieny výživy KHS Jana Hejdová.
Záleží i na tom, zda má prodavač u stánku například frontu a pak se nestačí další maso tak rychle propéci. „Samozřejmě by měl počkat a nenechat se zájmem zákazníků strhnout. Často nejsou ale prodavači dostatečně ani proškoleni. Podle toho pak přistupujeme i k udílení pokut,“ vysvětluje Hejdová. Pokud je zaměstnanec proškolený, může dostat blokovou pokutu on, pokud je vina na provozovateli, posuzuje se mimo jiné zejména riziko nákazy zákazníků. „Sankce se pak může vyšplhat až do výše dvou milionů korun,“ počítá Hejdová.

V letošním roce žádný případ salmonelózy či kampylobakteriózy způsobený jídlem ze stánků nebo restaurací stanice nezaznamenala. „Je ale těžké odhalit, kde přesně a kdy se pacient nakazil. Také si nebudete pamatovat, co všechno a kde jste před třemi až pěti dny jedli,“ dodává Hejdová. Jediný případ, který hygienici odhalili, se týkal listeriózy, kdy se zákazník nakazil po konzumaci špatně omytého salátu.

Autor: Michaela Kunešová

4.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Záchranářům v Manětíně slouží od úterý moderní výjezdová základna. Z nevyhovujících stísněných prostor v centru města se přestěhovali do novostavby v těsném sousedství hasičské zbrojnice. Pozemek darovalo město, 4,4 milionu Kč Plzeňský kraj.

Bílá místa? Na mapě záchranky žádná nejsou

Viktorie v Lucernu.
12

FOTO: Když nevyhrajeme, budu zklamaný, říká Hruška

Plzeňským králem Vánoc bude smrk

Plzeň – Smrk ztepilý upravený na 13-14metrovou výšku bude letos ozdobou vánoční Plzně.

Skřítek Zdravínek bude doprovázet nemocné děti

Plzeň - Fakultní nemocnice přichází s novým projektem pro malé pacienty. 

Rok 1947 a oprava plzeňských lázní

Plzeň – Seriál Plzeňský dějepis se dnes vrací o 70 let zpět.

Šetření dospělo do konce. Řidič, který srazil dva chlapce, je vinen

Plzeň – Policie obvinila 23letého řidiče, který srazil letos v červnu dvě děti. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí jeden až šest let za mřížemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení