Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé si dávají méně salátů. Kvůli strachu z nákazy

Plzeňský kraj – Zeleninové saláty a oblohy teď děsí některé hosty restaurací v Plzeňském kraji. Mají totiž strach v souvislosti s průjmovým onemocněním, které se v současné době šíří Evropou.

4.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

„Cestovní kanceláře nám občas dávají do požadavků, že si jejich klienti nepřejí zeleninové přílohy,“ říká Šárka Půtová z plzeňské restaurace Na Spilce.

Podle provozního Spilky Lukáše Kfelíře už se prý stalo, že někdo zeleninu vyloženě odmítl. „Ale jsou to ojedinělé případy. Samozřejmě teď můžeme těžko odhadovat, zda se to projeví ještě více. Nepoznáte, jestli si někdo dal řízek proto, že nechtěl jídlo ze zeleniny,“ dodává Kfelíř.

Menší zájem o zeleninové saláty zaznamenali také v pizzeria–restaurantu Babylon. „Ale jen minimálně. Nejde o žádný závratný pokles,“ řekla majitelka restaurantu Marie Novotná.

Na některých místech ale žádné obavy nepozorují. Jedním z nich je například hotel Haltrava v Klenčí pod Čerchovem, přestože zde polovinu hostů tvoří Němci. Právě u našich západních sousedů nemoc propukla nejvíce.

„Objednávky máme stále stejné. Nepoklesl zájem ani o okurkové saláty. V případě míchaných salátů jsou u nás hlavními konzumenty němečtí hosté, kteří jsou na ně zvyklí jako na předkrm. Nestalo se nám ani, že by někdo z míchaných salátů například vybíral okurky,“ uvedla provozní hotelu Haltrava Nikola Kinzlerová.

„Zrovna v tomto týdnu nabízíme zeleninové saláty s okurkami a dresinkem v denním menu a objednávají si ho všichni. Buď nekoukají na televizi, nebo je jim vše jedno,“ sdělila Deníku servírka z tachovské restaurace U Tří rybiček. O svůj oblíbený pokrm se nechtějí nechat připravit návštěvníci vegetariánských restaurací. Potvrzují to zástupci plzeňských podniků Vegetka a Satyr. „Naopak, počet zákazníků se nám navyšuje. Je to tím, že nás stále více lidí objevuje. Zeleniny se nikdo nebojí. Pouze jedna slečna nám ve vtipu řekla: V tom salátu je okurka, jo? A na chvíli se zarazila. Pak ale dodala: No tak mi to stejně dejte,“ uvedla prodavačka z bistra Satyr.

Před hysterií varuje i tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil. „Dokud nebude zjištěn přesný zdroj nákazy, doporučujeme dodržovat bezpečnostní opatření. To znamená důkladné omytí nebo oloupání zeleniny či tepelná úprava,“ sdělil Deníku Spáčil.

„Samozřejmě, že mám obavy, přeci jen moc informací o nemoci není. Zeleninu jsem ale jíst nepřestal. Pokaždé si ji ale pořádně omyji. To by snad mělo stačit,“ říká Plzeňan Jan Vítek.

4.6.2011
SDÍLEJ:
Dominik Kubalík

Škodovka prohrála, přesto je první

Ilustrační foto
2

Sedmiletý chlapec jel načerno, dluh přišli vymáhat exekutoři

V Privamedu se otevírá Centrum mamografického screeningu

Plzeň - Začátkem října vyšetřila plzeňská nemocnice Privamed první pacientky ve svém nově otevřeném Centru mamografického screeningu. Pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením v tomto oboru.  

Šoféři nedodržují přestávky

Plzeňský kraj – Policisté kontrolovali v celém kraji řidiče náklaďáků a autobusů.

Naši prvňáci ze 7. ZŠ Plzeň

Plzeňsko - Ve středu 18. října najdete v Plzeňském deníku prvňáky ze 7. ZŠ Plzeň. Nezapomeňte si koupit noviny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení