VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé se vrhli na české potraviny

Plzeňský kraj – Stále větší zájem mají lidé o potraviny malých regionálních výrobců. Přispěl k tomu rozmach farmářských trhů i aféry s dioxiny a bakterií E.coli, obsažených v zahraničních výrobcích.

18.6.2011 3
SDÍLEJ:

Farmářské trhy ve Škroupově ulici v PlzniFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

„Vypadá to, že začíná boom v nákupu českého zboží. Je to teď trend. Lidé si potraviny od malých výrobců vybírají také proto, že jsou čerstvé a chuťově různorodé. Globalizace udělala to, že nakoupíte jídlo stejné chuti v Plzni, Berlíně nebo v Paříži. Lidé ale chtějí ochutnávat i jiné věci. Například každé řeznictví jinak koření klobásy, pekařství zase mají třeba chleby různých chutí,“ vysvětluje Ivo Šašek, manažer Místní akční skupiny Pošumaví, která spoluorganizuje soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje.

Zvýšený zájem potvrzují i sami regionální výrobci. „I v souvislostech s různými potravinovými aférami lidé začali více přemýšlet, co budou nakupovat. Určitě je poptávka vyšší. Myslím si, že jsou určité nákupní vlny, kterými si projdou všechny země Evropské unie. A skončí to tam, kde má, tedy u místních výrobců,“ sděluje Emilie Citterbertová z kozí farmy Březí.

Zákazníkům přestává vadit i to, že oproti zboží ze supermarketu si musí v těchto případech připlatit. „Není to zase až takový rozdíl. A ta kvalita je znát. Každopádně chci vždycky vědět, odkud výrobek pochází a z jakých je surovin,“ říká Plzeňanka Alena Hálková.

Zástupci malých firem si pochvalují fakt, že díky rozmáhajícím se farmářským trhům je o jejich výrobcích více slyšet. „Určitě se to podepsalo. Lidé kupují o hodně více. Klidně si i připlatí. Na trhu jsme od roku 2000 a za poslední dva roky se situace hodně změnila k lepšímu. Lidé chtějí výrobky bez konzervace, chtějí vědět, odkud pochází. My mléko sami vyrobíme a sami zpracováváme,“ konstatuje Jaroslava Martínková ze soukromé farmy Holštýn.

Prosadit se proti velkým obchodům je pro malé výrobce však stále velmi složité. „Někteří se ale oboru věnují třeba patnáct let a za tu dobu už mají vychovanou svou klientelu. Ti dobří obstojí,“ dodává Šašek.

Autor: Ladislav Vaindl

18.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Politika je živila, musí se poohlédnout jinde

Tomáš Mertl se stal potřetí otcem.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Na volby vyrazil Plzeňan trabantem

Plzeň - Josef Odehnal dostal automobil v roce 1995 od své tchyně.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Horušany - V sobotu 21.10.2017 se v horušanské hospodě U dvou kaštanů uskutečnil již pátý ročník kuchařského festivalu, který pořadatelé nazvali C.k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.  

Užijte si advent v klidu. Jděte za kulturou do Besedy

Plzeň - Zažít advent v klidu a pohodě je pro mnohé nesplnitelný sen. Udělat si příjemný či sváteční večer i těsně před Vánoci je přitom snadné. Měšťanská beseda nabízí ke konci roku několik divadelních představení či koncertů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT