Své zkušenosti zde předával 37letý Jakub Vilingr, který je i autorem knihy zaměřené na začínající modeláře.

Co vás vedlo k myšlence napsání knihy?
Sám jsem vyrostl na podobné knize od Václava Šorela. Ta už ale nepopisuje dnešní materiály a práci s nimi. Na trhu jsou různé doplňky, nářadí, nepřeberné škály barev, tmelů nebo patinovacích přípravků. Chtěl jsem modelářům pomoci do tohoto mumraje proniknout. Knihy Průvodce světem plastikového modeláře 1 a 2 jsou zaměřené na úplné začátečníky a na ty, kteří se k modelům vrací po delší době. Také jsem chtěl propagovat modelařinu u nás.

Předpokládám, že touto tematikou se zabývají i vaše workshopy…
Tady ve Stodě jsem se zaměřil na výrobky zn. Tamiya, předvádím tady práci s barvami a radím lidem, jak docílit konkrétních efektů. Dělal jsem ale i workshopy se stříkacími pistolemi, o dorývání, přerývání a nýtování povrchu plastových stavebnic nebo o přípravě povrchů před nanášením barev a základy patiny, tedy naznačení provozního opotřebení techniky. S workshopem jsem byl už také v Mariánských Lázních, Praze, ale třeba i ve slovenském Popradu a Banské Bystrici.

Kolem vás je spoustu přihlížejících. Jen sledují nebo se ptají?
Někteří se ptají, co zrovna dělám, jiní přijdou s dotazem na konkrétní techniku, kterou třeba z knihy úplně nepochopili. Baví mne, když je workshop interaktivní.

Účastníte se podobných akcí jako modelář?
V poslední době dávám modely spíše mimo soutěž, jen na výstavu. Raději dělám workshopy, naplňují mne mnohem více.

Jak dlouho se zajímáte o plastikové modely?
Asi od deseti let. Vydržel jsem u toho celou dobu. U stavby modelu si dobře odpočnu.

Zkušenosti jste musel někde získat. Kolik máte doma modelů?
Asi osmdesát. Model mne nejvíce baví během stavby, ve vitríně mne tak trochu opouští zájem o něj. Vitrínu obměňuji, některý model občas prodám. No, nemám je v 2+1 kam dávat (úsměv).