Kromě adventu a vánočních svátcích hovořil o architektonické soutěži na stavbu druhé věže katedrály svatého Bartoloměje nebo o vrácení zvonů do chrámu. Biskup obhajoval církevní restituce a přímou volbu prezidenta.

Co pro vás znamená období adventu?
Advent pochází z latinského adventus – příchod. Myslí se tím příchod Ježíše Krista. Křesťané znají dvojí příchod. První při narození Ježíše Krista a jeho druhý příchod na konci času. První část adventu je zaměřena na druhý příchod. Od 17. prosince se soustředíme na první příchod, protože se připravujeme na Vánoce, na oslavu Kristova narození. Příprava je míněna v duchovním smyslu. Mnoho lidí však advent bere jako dobu, kdy je třeba napéct, uvařit, nakoupit a uklidit. Navíc lidé dnes často vyhazují stromek 
26. prosince, protože pro ně Vánoce skončily. A to je příliš brzy.

Jak bychom tedy měli prožít advent?
Je potřeba najít si čas se zamyslet a soustředit se. Křesťané, kněží, řeholníci a řeholnice to mají za povinnost. Každý den se modlíme, rozjímáme a chodíme na mši svatou. Chtěl bych doporučit všem, kteří chtějí Vánoce prožít jinak, aby si každý den vzali do ruky bibli a kousek po kousku četli úryvky a trochu se nad nimi zamysleli. Stačí si najít čtvrthodinku denně. Doporučuji knihu proroka Izajáše a první dvě kapitoly Lukášova a Matoušova evangelia.

A když někdo nebude chtít číst bibli?
Tak ať čte jinou knihu, která jej zaujme a povede k zamyšlení nad sebou. K jakési duchovní hygieně patří to, aby člověk četl nějakou knihu, při které se lze nad sebou zamýšlet. Prezidentský kandidát Miloš Zeman říká, že má bibli pořád na stolku, přestože je ateista. Čte si z ní kvůli inspiraci.

Jak trávíte Štědrý den?
Každý rok stejně. V 11 hodin je na náměstí Republiky živý betlém, pozdravím a uvítám přítomné. Po dvanácté hodině jdu na biskupství ke svátečnímu obědu pro osamocené lidi. Ti pak dostanou dárky, jejichž sbírku organizuje charita, hlavně paní Srbová. Zahraji jim na kytaru a zpívám koledy. Ve 14 hodin zazní na náměstí u stromečku koledy a další písně, tradičně přijíždí Jaroslav Samson Lenk. Ke štědrovečerní večeři se scházíme se spolupracovníky, rozdělíme si dárky a zazpíváme koledy. Poté mám ve 22 hodin první mši svatou v kostele Panny Marie ve Františkánské ulici a o půlnoci program v chrámu svatého Bartoloměje. Na Hod boží dopoledne v 10:30 hodin druhou mši svatou v katedrále a odpoledne v 16 hodin v katedrále slavnostní nešpory.

Jaký dárek vám udělal největší radost?
V dětství vzpomínám na dva dárky – mašinku s vagony a parní stroj.

Máte nějaké vánoční přání?
Aby Vánoce proběhly v klidu a pokoji. Jsme svědky toho, že je stále více osamocených lidí a bezdomovců a pro ně jsou vánoční svátky velmi smutné. Pro mě je největším přáním, aby každý člověk mohl být se svou rodinou a aby se lidé nerozváděli a rodiny nerozpadaly.

Jak se vám zamlouvá architektonická soutěž na stavbu druhé věže?
Když se podíváte z 16. patra mrakodrapu z kavárny Crosscafé na katedrálu, tak člověka napadne, že by druhou věž měla mít, případně že katedrále něco chybí. Ale když na ni hledíte odjinud, tak máte pocit, že nechybí nic. Je obdivuhodné, že se sešlo 130 návrhů a že katedrála upoutala pozornost veřejnosti. Musíme si ale uvědomit, že jde o dvě obrovské hmoty, které by byly vedle sebe, a to se obvykle nedělá. Například kostel svatého Jana Nepomuckého na Chodském náměstí má dvě věže, ale jsou nižší a dál od sebe, zatímco věž chrámu svatého Bartoloměje je vysoká a mohutná. Pak se nelze divit, že k ní jen stěží lze něco postavit. Proto vítězný návrh druhé věže byl mnohem štíhlejší.

Souhlasíte s tím, aby katedrála měla dvě věže?
Nazval bych to pokusem, který neukázal, že by dvě věže měly být. Myslím si, že bychom ke stavbám typu plzeňské katedrály měli přistupovat s velkou pokorou. Neměli bychom se pokoušet vytvořit něco světoborného. Kostel je opticky docela vyvážený a nepotřebuje nutně druhou věž . Kostel potřebuje akusticky oživit, chybí mu zvony. Je hezké, že máme dva, ty ale nenahradí nádheru, když se rozezní hluboké tóny. Pokud téhle katedrále něco chybí, tak jsou to zvony. Proto byla architektonická soutěž na druhou věž změněna na sbírku pro zvony.

V jaké fázi je sbírka a kdy se do katedrály zvony vrátí?
Vypsali jsme veřejnou soutěž. Rádi bychom současné dva zvony doplnili o další čtyři. Ten největší by vážil asi 5,5 tuny. Šest zvonů měla katedrála s různými přestávkami už v polovině 16. století. Je potřeba pro ně připravit zázemí. Zvony a úpravy v kostele – například předělání schodiště – vyjdou na osm až devět milionů korun. Pokud někdo věnuje alespoň 10 tisíc korun, dostane certifikát, který opravňuje dárce, aby jeho jméno bylo odlito na zvonu. Mám informace, že jeden muž věnoval milion korun, pak jsou ve sbírce další stovky tisíc korun. Uvítali bychom, kdyby se do roku 2015 do kostela zvony vrátily.

Když jsme u roku 2015, jak se vám zamlouvá Plzeň jako Evropské hlavní město kultury?
Plzeň jako hlavní město kultury se mně líbí. Jde o velký impulz pro město, aby kulturně rostlo a vyrostlo. Důležité je, aby se objevovaly smysluplné nápady. Myslím si, že jarmarky na náměstí přinesou život, ale velká kultura to není. I my se snažíme přicházet se svými příspěvky. Chtěli bychom, aby si veřejnost našla cestu do Diecézního muzea v Plzni nebo na Letnice umělců, kde umělci vystavují svá duchovní díla, a na Noc kostelů. Příští rok diecéze oslaví 20. výročí a k té příležitosti plánujeme 31. května na náměstí Republiky koncert. Účast přislíbili Jiří Pavlica s Hradišťanem, vystoupí další sbory a budou představeny aktivity komunit, jako jsou františkáni, salesiáni a salesiánky, dále charita nebo církevní gymnázium a další instituce a aktivity spojené s církví.

Poslanecká sněmovna odsouhlasila církevní restituce. Je narovnání s církvemi z vašeho pohledu adekvátní?
Důležité je, že konečně k nějakému kroku spravedlnosti došlo. Tento dluh jsme za sebou vlekli a byla potřeba se s ním vyrovnat. Chápu, že nejde vrátit všechny pozemky, protože mnohé z nich dnes patří firmám, městům, obcím a krajům. Proto přišla na řadu finanční restituce.

Je dostatečná?
Když ji takhle odhadli odborníci, tak o tom nechci dále diskutovat. Chápu, že pro mnohé lidi zní 56 miliard jako velká částka. Veřejnost by měla vzít v potaz, že jde o jednorázovou sumu a financování církví pak ze strany státu skončí.

Za tři týdny Českou republiku čeká historicky první přímá prezidentská volba. Jste pro, aby si lidé prezidenta zvolili sami?
Po extempore Sládkových republikánů během druhé volby Václava Havla v roce 1998 a i po průběhu prezidentské volby v roce 2008 bude lepší, když prezidenta zvolí lidé.

Podpoří biskupové nějakého kandidáta veřejně?
Nic takového neplánujeme.