„U nás se koná masopust popáté a loni jsme si řekli, že bychom jej mohli ozvláštnit právě zabijačkou. Loni jsme ještě zabijačku dělali naživo, letos, po uzákonění nových pravidel, jsme si nechali už dovézt zabité prase,“ uvedl předseda kulturní a sportovní komise Městského úřadu v Horní Bříze a zároveň hlavní organizátor akce Ladislav Čech.

Lidé si tak v sobotu od brzkého odpoledne mohli kupovat pochutiny z vepřového. „To jsme dali za bourací cenu,“ podotkl Čech. Ve dvě hodiny vypuklo to nejočekávanější, tedy pravá staročeská zabijačka. „Mně se zvedá kufr,“ vyhrkl zhruba desetiletý chlapec, když řezníci zabité prase začali polévat horkou vodou. Když ale zavoněl ovar a jitrnice, začal se mlsně oblizovat. Brzy ale už stošedesátikilové zvíře viselo na „šibenici“ a řezník začal dělat svou práci. „Vyrobíme zde jitrnice, jelita, polévku a to všechno budeme návštěvníkům dávat zdarma k ochutnání,“ podotkl Čech.

Výrobky byly hotové ale až se soumrakem. Předtím zabijačku, která se odehrávala v parku U Klubu, navštívil maškarní průvod. Ten dorazil v půl čtvrté. „U nás taková tradice masopustu nebyla. Dlouho u nás maškary nechodily, až v posledních pěti letech jsme tento obyčej do Horní Břízy vrátili,“ dodal Čech.