Ne, tato sezona není pro koupání ideální. Často prší, teploty na západě Čech jen výjimečně okupují třicítku. Vodní plochy navštěvuje oproti minulému létu mnohem méně plavců.

Přesto – a bohužel – jsou letošní prázdniny v Plzeňském kraji v něčem rekordní – v počtu utopených osob. Za poslední dva měsíce jich bylo už sedm. Pro srovnání: „V roce 2015 jsme evidovali čtyři utonulé osoby, o rok dříve tři," vypočítala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Lenka Ptáčková.

Na koupalištích jsou během otevírací doby vyškolení plavčíci, kteří mohou během krátké chvíle člověka z vody vytáhnout a poskytnout mu první pomoc.

Na nehlídaných vodních plochách je ale riziko utonutí samozřejmě vyšší. To potvrzují i místa, kde se většina letošních tragédií odehrála.

Zatím poslední se stala v úterý večer na Klatovsku. Na přírodním koupališti Ledvinka u Dlouhé Vsi hledali téměř hodinu dva muže ve věku 23 a 25 let. Mladší se začal topit a starší se jej pokoušel zachránit. Další lidé na břehu mezitím přivolali pomoc. Ani jednoho mladíka se nepodařilo resuscitovat.

Další utopený byl nalezen minulý čtvrtek v rybníce u Kasejovic na jižním Plzeňsku. Třiatřicetiletý cizinec se tu ponořil do vody o čtyři dny dříve, od té doby jej hledali policisté, hasiči i potápěč, který jeho tělo nakonec nalezl.

Příčin tonutí může být podle Lenky Ptáčkové celá řada. Případnému neštěstí lze však do jisté míry předejít. Jak? „Rozhodně bych doporučila, aby lidé při plavání nepřeceňovali své síly. Dále by neměli skákat do vody tam, kde to neznají a nevědí, jak vypadá povrch pod hladinou. Také by se neměli koupat pod vlivem alkoholu. Co se týče dětí, tak by se rozhodně neměly nechávat ve vodě bez dozoru," vyjmenovala základní doporučení mluvčí plzeňské záchranky.

A tady jsou další případy. Minulou středu bylo v retenční nádrži u dálnice D5 nedaleko Valíku objeveno tělo 52letého muže.

Vodní záchranáři na Hracholuskách oživovali v neděli 17. července tonoucího muže. Ještě před jejich zásahem ho na břeh vytáhl jeho švagr a začal s resuscitací. Muže ročník 1977 nakonec z přehrady transportoval vrtulník do nemocnice, kde druhý den zemřel.

Velké vodní plochy však začaly bezvládná těla vydávat už před prázdninami.

Mezi obcemi Čilá a Šlovice na Rokycansku se 27. června 24letý vodák pokusil sjet jez. Přitom se ale jeho loď převrátila a muž se už nevynořil. Tělo mladého muže nakonec našli až rybáři plných šest kilometrů od místa, kde se převrátil.

Ve stejný den objevila posádka vyžínací lodě na Boleváku bezvládné tělo staršího muže. Záchranáři už mu nedokázali pomoci.

Některým se včasné pomoci dostane. Velké štěstí měl 26letý Plzeňan, který se šel 10. července koupat do Úslavy v Lobzích. Muži, který má zdravotní problémy, se udělalo nevolno a začal se topit. Toho si všimly dívky na břehu a zavolaly pomoc. Tonoucího muže zachránil duchapřítomný Slovák, který za ním skočil do vody a když ho vytáhl na břeh, resuscitoval jej. Poté si Plzeňana převzali záchranáři.

Zachraňovala jsem člověka, který 
se topil pod tobogánem, vzpomíná plavčice

Plzeň – Dvaadvacetiletá Lucie Kohoutková z Ejpovic si záchranářský kurz udělala před čtyřmi lety. Už několikátým rokem pracuje jako plavčice na koupališti v Rokycanech, vyzkoušela si také zachraňovat životy v pražském aquaparku.

„V Rokycanech to mám jako sezonní brigádu," sděluje Lucie Kohoutková s tím, že na koupališti má docela klid. „Naštěstí se mi tam ještě nikdo netopil, spíš za námi chodí lidé s různými odřeninami nebo žihadly od vos a včel," popisuje svoji práci mladá plavčice. Celou svoji směnu tráví venku, což má několik nevýhod. „Ze sluníčka mě někdy bolí hlava a člověk se také snadno spálí, i když nechce," jmenuje s úsměvem.

Dalším mínusem práce na koupališti je nestálost počasí. „Když není hezky, tak vlastně ani nevíte, zda půjdete do práce nebo ne. Někdy mi zavolají, abych přišla později nebo ať nechodím vůbec, takže je to do poslední chvíle takové nejisté," doplňuje Lucie, kterou i přes vyjmenované nevýhody brigáda na koupališti baví. „Je tam prostě pohoda," konstatuje plavčice.

Zkušenost se záchranou člověka má Lucie zatím jen z pražského aquaparku. „Tam jsem skákala pro člověka, který se topil pod tobogánem. Vytáhla jsem ho ven z vody, ale resuscitovat jsem ho nemusela, naštěstí se topil jen chviličku," vzpomíná Lucie Kohoutková.

Kvůli práci na koupališti musí mít mladá plavčice záchranářský kurz. „Dělala jsem si ho, když mi bylo osmnáct let. V té době byl na Plzeňsku nedostatek brigád, a tak jsem si říkala, že tohle by mne mohlo docela bavit a ještě bych si tím vydělala nějaké peníze," svěřuje se. Do budoucna by však jako záchranářka pracovat nechtěla. „Je to spíš jen brigáda," uzavírá dvaadvacetiletá studentka.