Již třiadvacátý ročník Mezinárodní letní jazykové školy odstartovali v pondělí organizátoři v borském areálu univerzity. „Letos se přihlásilo 478 studentů z 25 zemí celého světa jako je Austrálie, USA, Litva či Izrael a Mexiko. Oproti loňskému roku klesl počet přihlášených zhruba o šestinu, což připisujeme nedostatku prostředků na stipendia a také konkurenci," shrnula letošní ročník Mezinárodní jazykové školy Jana Jánská Lonská ze zahraničních vztahů ZČU v Plzni.

Zájemci o letní výuku jazyků v Plzni si v letošním roce vybírali především angličtinu, francouzštinu, češtinu pro cizince, němčinu, portugalštinu a španělštinu. Naopak malý zájem byl o ruštinu či italštinu, jejichž výuka se kvůli nedostatku studentů neuskuteční.

Souběžně s Mezinárodní jazykovou školou běží na Západočeské univerzitě i Art Camp, mezinárodní letní škola umění. Tu pořádá Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni již osmým rokem.

Letní škola umění nabídne účastníkům kromě kurzů také několik hostujících zahraničních umělců. „Pět kurzů povede šestice umělců z USA, Polska a Slovenska. Tento týden přivítáme vzácného hosta z Akademie výtvarných umění ve Wroclawi, a to Pawela Franckiewicze," představila zahraničního hosta Art Campu jeho koordinátorka Markéta Kohoutková.

Letní škola umění nabízí 26 kurzů, které navštíví zhruba 360 účastníků. Na rozdíl od Mezinárodní jazykové školy letos počet přihlášených studentů vzrostl. Ústav umění a designu jim během července nabídne tematické bloky věnující se digitální fotografii, designu, figurální kresbě, grafickému designu, komiksu či knižní vazbě.

„Novinkou letošního roku je kurz zaměřený na design obuvi, který je vhodný nejen pro zájemce studia tohoto oboru. Ostatní kurzy však mohou fungovat jako příprava na přijímací zkoušky na vysoké umělecké školy," dodala Kohoutková k letní škole.