Děti na táboře ve Starém Plzenci dokazují, že mají šikovné ruce. Od soboty pod dohledem vedoucích tvoří modely letadel, s nimiž pak mezi sebou soutěží.

„Tábor je zaměřený na letecké modelářství. Máme tu 12 dětí, které celoročně navštěvují modelářské kroužky," popsala vedoucí Bohuslava Křížková.

Že je tábor pro děti atraktivní, dokazuje účast ze zahraničí. Do Starého Plzence přijely dvě děti až ze Slovenska. „Setkali jsme se na jedné z modelářských soutěží na Slovensku. Jejich vedoucímu jsme dali najevo, že pořádáme tábor. Jeden z chlapců už tu byl loni a těšil se sem znovu," vysvětlila Křížková s tím, že jinak mladí modeláři dorazili z Plzně a jejího okolí.

S nezbytným náčiním pro výrobu modelů na táboře pracují děti kolem věku deseti let a starší. Loňského tábora se zúčastnilo hodně nováčků. „Modelařina je nakopla a bylo příjemné potkat se s těmi dětmi během školního roku ve Stanici mladých techniků. V modelářském kroužku ve Starém Plzenci se objeví i děti, které byly na táboře," pochvalovala si Křížková.

Dopolední program je vyhrazen modelaření. Během naší návštěvy děti soustředěně vyráběly házedla (speciální letadla). „Přes poledne je klid, jenže některé děti utíkají ke stolu modelařit," smála se vedoucí tábora.

Dlouhou chvíli děti tráví nejen modelařinou, ale i výlety do okolí nebo jízdou na speciální mašince. „V neděli jsme navštívili Radyni, čeká nás výlet na rotundu sv. Petra a Pavla. Podařilo se mi sehnat klíč, a děti tak uvidí i její vnitřek. Na programu bude ukázka vývoje vojenských uniforem," řekla Křížková.

Od pondělka vedoucí do programu zařadili soutěže vyrobených modelů. „Domlouváme halu na Borech, kde by si děti mohly zasoutěžit v pouštění házedel. V sobotu plánujeme Pinďa cup, který bude přístupný i veřejnosti. Půjde o soutěž v hodu házedly. Malá házedla vyrábí všichni a zručnější k tomu tvoří větší házedlo," konstatovala Křížková.

Zpestřit dětem pobyt chce návštěvou plzeňské zoo. „Snažím se zajistit prohlídku zoo s průvodcem. Pro děti ze Slovenska by návštěva zoo byla podnětná a zajímavá," pověděla Křížková.

Premiéru na táboře zaměřeném na modelování letadel zažívá desetiletý Marek Bastl. „Líbí se mi tu. Vloni jsem byl na táboře v Drahotíně, tam jsem ale modely nedělal," svěřil se Marek, který vyrábí modely dva roky.

Pokud jde o výlety, nadchla ho Radyně. Ve volném čase si hraje s kamarády.

To Vojtěch Soukup je na táboře ve Starém Plzenci už podruhé. „Vzhledem k tomu, že jsme letecko – modelářský klub, tak vyrábím letadlo. Dělám maketu Old Timeru," popsal Vojta, kterému se stejně jako Markovi nejvíce líbil výlet na Radyni. „Když je volno, tak opočívám nebo se bavím s ostatními," dodal.

Do modelářského kroužku chodí dva roky, ale doma si sestavuje modely čtyři roky. „Modelů mám hodně, počet si nepamatuji," smál se Vojta.

Jak létá házedlo, zkoušel před chatkami Lubomír Sivák. „Jsem tu podruhé a velmi se mi tu líbí, protože není nuda a dají se stavět letadla," rozplýval se Lubo.

„Jsem letecký modelář, a jelikož jsem na táboře ještě nebyl, chtěl jsem to vyzkoušet," vysvětlil, proč přijel až ze slovenského města Humenné.