„Nemáme prostě žádný nurofen v sirupu, ani penicilin, ani čípky. Vím že distribuční firmy některé léky, konkrétně dětské sirupy na horečku, už zavážejí, ale jen do svých korporátních lékáren. A to my nejsme, stejně jako spousta dalších. Lidi jsou naštvaní, ale musíme je odkazovat jinam,“ zlobí se Helena Burešová, vedoucí lékárny U Bílého jednorožce na náměstí Republiky v Plzni. Odhadnout, kdy se situace opravdu zlepší, si netroufá. „Je to naprosto nevyhovující systém. Maminky s dětmi i samotní nemocní musejí běhat po lékárnách a na nás se zlobí, že jsme si neudělali zásoby. A to se týká i jiných léků. Neustále něco není. Vůči lidem je to nedůstojné.“ dodává Burešová.

Chybějící penicilin a čípky na srážení horečky u dětí hlásí i Benu Lékárna na Masarykově třídě na Doubravce. Tam dorazila alespoň zásilka nurofenu pro malé a větší děti, takže je momentálně k dispozici. „Děti onemocněly naštěstí až teď, takže jsem ráda, že tu sirup už mají. Nedovedu si představit, kdyby to nastalo o týden dříve, kde a jak bych jej sháněla,“ říká s úlevou zákaznice Drahoslava Korandová z Plzně. Ale i zásoba nurofenu se v této lékárně tenčí a dodávku dalších balení nelze odhadnout. „Celkem jsme obdrželi 72 balení dětského sirupu pro děti od 3 měsíců a 70 balení pro děti od 6 let. Předpokládám, že to vyprodáme mezi svátky. Ale počet prodávaných léků na osobu zatím neomezujeme,“ říká lékárnice Eva Langhammerová.

Ilustrační fotografie.
VIDEO: Hasiči ve Ždírci zachraňovali kobylu, která spadla do jímky

Horší je situace v lékárně U Zlatého lva v Plzni v Čechově ulici i v nedaleké lékárně na Poliklinice Bory. „Dětský sirup na teplotu pro starší děti máme vyprodaný, k dostání už není. Zbývá několik posledních balení pro nejmenší děti. A kdy dostaneme další? Netroufám si odhadnout, tohle byla jen jednorázová dodávka, dál nevím jak to bude,“ říká Tomáš Harcuba z lékárny na poliklinice. Vliv na současnou situaci má podle něj nejen systém distribuce, ale i cenová politika. „Samozřejmě je výhodnější prodávat léky do zahraničí, kde jsou jejich ceny někdy mnohonásobně vyšší než u nás,“ vysvětluje. I zde není zatím k dostání ani penicilín ani čípky proti horečce.

Nadějněji to vypadá v Benu Lékárně ve Smetanových sadech. „Penicilinu máme ještě malou zásobu. Čípky už žádné. Ale s nurofenem pro děti v obou věkových kategoriích ještě nějaký čas vystačíme, dostali jsme po 40 kusech,“ říká lékárnice Iveta Ježková. Ani zde neuvažují o prodeji určitého počtu balení na osobu. Dětské sirupy mají i v Benu Lékárně v Tylově ulici, ale stejně jako ve většině ostatních lékáren chybějí antibiotika a čípky na srážení horečky. „Snažíme se raději se zákazníky vždy domluvit na rozumném nezbytném množství. A vysvětlujeme, že kupovat léky do zásoby je nesmysl,“ říká vedoucí prodejny Martin Raška.

Aby léky kupovali pouze v případě aktuální potřeby, nabádá občany i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Podle něj by se situace u některých základních léků mohla opakovat. S tím jak v Česku strmě stoupá počet nachlazených lidí, zvyšuje se poptávka po antibiotikách a dalších lécích na srážení horečky, především u dětí. Zásoby na českém trhu bude proto monitorovat nová pracovní skupina, která se bude každý týden scházet a řešit aktuální i potencionální nedostatky léčivých přípravků. Válek chystá také novelu, podle které by distributoři měli mít povinnost držet u některých léků dvouměsíční zásobu. Lékárny by navíc měly hlásit, jak velké množství produktů, u kterých hrozí nedostatek, mají ve svých skladech.