Takové je zdravotní středisko ve Dnešicích, které se přestěhovalo z nevyhovujícího prostředí v areálu bývalého zemědělského družstva do zrekonstruované budovy, kde býval hostinec a v posledních letech tu sídlily různé firmy.

První pacienty v novém zkontrolovala praktická lékařka Dana Kováčová ve čtvrtek ráno. „Předtím jsme byli v tak hrozných podmínkách, že by se nám líbilo všude. Je to tady fajn. Vážně. Pacientům se zdravotní středisko i ordinace líbí," neskrývala nadšení Kováčová.

Ze starého do nového prostředí se stěhovala před Vánocemi. Přiznává, že v ordinaci jí zbývá pár věcí dovybavit a v čekárně nahradit provizorní cedulku se jménem.

Rodiče uvítají, že do zdravotního střediska ve Dnešicích se po nějaké době vrací lékařka pro děti a dorost. „Kdysi v obci dětská lékařka byla, ale zemřela a nikdo jiný už za ni nepřišel," vysvětlil starosta Dnešic Karel Malý.

Ordinace dětské lékařky je prozatím prázdná, otevře se v průběhu ledna. Zatím bez využití je ve zdravotním středisku jedna místnost. Obec počítá, že v ní brzy bude masážní salon či pedikérské a manikérské služby.

Objekt s přilehlým pozemkem obec a Krajský úřad v Plzni koupily za tři miliony korun. Kraj za zdravotním střediskem plánuje zrekonstruovat stavení na čtyři byty pro klienty Domova pro osoby se zdravotním postižením Stod.

Půlrok trvalo, než se Dnešice a kraj dohodly s původním majitelem na prodeji. „Od devadesátých let se tu postupně vystřídalo pět firem. Rok byl objekt prázdný. Přemýšleli jsme, co dále se zdravotním střediskem, aby lékař neodešel, a abychom mohli zdravotní služby rozšířit," uvedl starosta Dnešic.

Rekonstrukce vyšla na 2,4 milionu korun. Dotaci Dnešice nedostaly. „Překvapilo mě to. Myslel jsem, že zdravotní střediska a sociální služby mají přednost," konstatoval Malý.