Kdysi se tu konaly takřka legendární tancovačky a koncerty alternativních kapel. Teď je doubravecká Svornost na rohu Dílenské a Skalní ulice spíše k pláči – opuštěná a ve velmi špatném technickém stavu. Přesto se našel kupec, který za ni zaplatil téměř devět milionů korun. Otázkou zatím zůstává, zda se rozhodne objekt znovu zprovoznit, nebo jej koupil kvůli pozemku a vzniknou tu třeba nové byty.

Svornost patřila státu, který ji letos na podzim nabídl k prodeji za 7,5 milionu korun. Žádná nabídka však nepřišla. Stát tedy vyhlásil druhé kolo výběrového řízení s aukcí. „Minimální cena byla stanovena na 6,5 milionu korun. Přišlo pět nabídek a dražit se začalo od nejvyšší nabídky – tedy od 7,05 milionu Kč," uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. Celkem bylo učiněno 44 příhozů a cena se vyšplhala až na 8,83 milionu korun.

O Svornost měl kdysi zájem i čtvrtý plzeňský obvod, prostřednictvím města dal žádost o bezúplatný převod od státu. „Chybí nám nějaký větší kulturní sál," potvrzuje starosta Doubravky Michal Chalupný. Jenže… Stát vedl dlouhodobé spory s právními nástupci Svazarmu, takže objekt chátral. „Nechali jsme si udělat posudek, podle něhož by bylo potřeba desítky milionů jen na zakonzervování. Dům je v téměř havarijním stavu, zvedají se podlahy, zatéká, jsou špatné stropy," popisuje Chalupný. A protože peníze na rekonstrukci nejsou ani v městské kase, vzalo město svou žádost zpět.

Poslední akce se ve Svornosti konala minimálně před patnácti lety, poté ještě vždy na krátký čas fungovala hospoda. Minimálně deset let už je ale podle Chalupného objekt úplně opuštěný.

„Nový majitel zatím nezaplatil kupní cenu, lhůta ještě nevypršela," upozorňuje Radek Ležatka. A do doby, než tak učiní, stát nesmí jméno kupce zveřejnit. O jeho plánech, co zamýšlí s objektem dál, se proto nic neví.

Ideální by podle starosty Doubravky bylo zprovoznit kulturní sál. „Nebo tu udělat sociální zařízení, tomu ale moc nevěřím. Z ostatních špatných možností je nejlepší varianta vznik nových bytů – tedy pokud bude nový dům architektonicky zajímavý," říká Chalupný. Jenže tahle varianta už počítá s tím, že kulturní zařízení, srovnatelné s Šeříkovkou na Slovanech, padne k zemi.

Lidé bydlící v blízkosti Svornosti se obávají i toho, že by z ní mohl nový majitel udělat ubytovnu. Zřejmě nejhorší varianta spočívá v tom, že kupec objekt koupil jen kvůli pozemku a v nejbližší době tu stavět nebude.

„Rádi bychom se s kupcem Svornosti sešli, aby nám popsal své záměry," dodává starosta Chalupný.