Při vystoupení kapely Turbo oznámil z pódia moderátor, že má pro účastníky špatnou zprávu. Z Německa se žene bouře a silný vítr, a proto se organizátoři rozhodli akci ukončit. Zároveň vyzval všechny lidi, aby opustili areál pivovaru. Na místě jich v tu chvíli byly tisíce. Odchod ale proběhl bez problémů.

„Je to škoda, hodně jsem se těšil na AC/DC revival. Nedá se nic dělat, jdeme pít jinam,“ litovat na místě jeden z návštěvníků David Tůma.

Vítr má ještě sílit

Organizátoři se rozhodli z bezpečnostních důvodů předčasně ukončit páteční část Pilsner Festu. Aktuální meteo předpovědi hovoří o silném větru. „Rychlost se prozatím pohybuje do 50 km/h, během první poloviny noci ale bude sílit," říká Meteopress.

Organizátoři naměřili na speciálním zařízení umístěném na scéně Pilsner Urquell u Kroftových domů rychlost větru více než 70 km/h. „Odborníci předpovídají, že vítr bude dále sílit. Proto jsme dospěli k jednoznačnému závěru akci přerušit,“ říká za organizátory Lukáš Krásný.

„Postupujeme podle předem odsouhlaseného plánu a všechno je pod kontrolou. Na prvním místě je nyní bezpečnost všech návštěvníků Pilsner Festu. Již odpoledne jsme avizovali, že jsme na podobný případ připraveni. Všechny mobilní stavby, které nejsou dimenzované na silnější poryvy větru, jsme včas demontovali. Toto je ale mimořádná situace a je zapotřebí se na ni včas připravit. Nechceme nic riskovat, proto jsme se rozhodli předčasně ukončit páteční část programu," dodává mluvčí pivovaru Jiří Mareček.

Pivovar osiřel a gastro stany jsou pevně uzavřené, aby odolaly případným náporům větru. Podle předběžných odhadů se v pivovaru pohybovalo přibližně 12 tisíc lidí. „Je opravdu velká škoda, že jsme museli program předčasně ukončit. Přišel velký počet lidí a atmosféra byla vynikající u obou hudebních scén i stanů s doprovodným programem. Bezpečnost si to ale vyžadovala, nechtěli jsme nic ponechat náhodě. V sobotu vypukne druhá část programu podle plánu, zveme všechny fanoušky dobré hudby a plzeňského piva," říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell.

Rekord nepadl

Už odpoledne se konal na náměstí Republiky pokus o překonání rekordu v hromadném přípitku. Přestože se v jednu chvíli náměstí zcela zaplnilo a mohlo na něm být více než 5 tisíc lidí, rekordní přípitek nepadl. „Ke 140. narozeninám Gambrinusu si přiťuklo více než tři a půl tisíce lidí. Rekord jsme sice nepřekonali, číslo je to ale i tak úctyhodné," komentoval hromadný pivní přípitek Jiří Rákosník za značky Gambrinus.

Dvoudenní festival plzeňských piv bude pokračovat v sobotu podle plánovaného programu. Hudební produkce začíná ve 13:00.