Když se před třemi roky nachomýtl ke grilovacímu festivalu na Floridě, rozhodl se svoji profesní odbornost zaměřit právě sem. „Grilovat se dá všechno,“ říká. „Snad i gumoví medvídci!“

Opravdu je možné ugrilovat cukrovinky do poživatelné podoby?
Samozřejmě. Úplně fantasticky chutnají například pěnové marshmallow polštářky. Nasázíte je na špejli a šup s nimi na gril. Povrch vytvoří během pár okamžiků lahodnou karamelovou krustu a uvnitř zůstanou krásně vláčné. Pak je přelijete karamelovou omáčkou, přidáte vanilkovou zmrzlinu a máte dezert, na jaký do smrti nezapomenete!

Grilování je ale spíše o mase, ne?
To jsem si dřív myslel taky. Grilovat se ale dá všechno. Sýry, ovoce, zelenina. Maso je u nás samozřejmě nejpoužívanější surovinou, ale ne každý ho umí správně vybrat a připravit.

Poraďte. Jak na to?
Hlavně musíte vybrat dobré maso. Z hovězího zadního za sto padesát korun nikdy biftek neuděláte. Já používám nejraději svíčkovou, rib steak, což je vlastně takové to oko roštěnky, nebo churrasco, tedy podélné tenké steaky. Potřete je lehce olejem a obalte ve vrstvě drceného česneku, rozmarýnu, soli a pepře. Stačí na dvě hodiny. Pak grilujete tři minutky z každé strany. Doplníte chimichurri omáčkou s česnekem, petrželí a octem, kterou dnes koupíte i hotovou, a je to.

Jakých chyb se lidé při grilování nejčastěji dopouštějí?
Hlavní chybou je nedočkavost. Zapálí uhlí, šoupnou tam rošt a hurá. Takhle ne. Uhlí je na grilování připraveno teprve, když má na povrchu popelavou vrstvu, ale v tu chvíli už si většina lidí myslí, že gril vyhasl. Přílišným žárem jídlo neugrilujete, ale spálíte. Vždycky mějte po ruce rozprašovač s vodou a nemilosrdně haste i sebemenší plamínek!

Poradíte čtenářům nějaký grilovací trik?
Pokud na rozžhavené uhlíky naházíte pár šupinek jabloňového nebo třešňového dřeva, získá maso lehký nádech uzené chuti. Nikdy do plátku masa nepíchejte vidlicí, pokud pečete steaky bez marinády, solte je až před koncem pečení, sůl z nich vytahuje šťávu!

Jaké topivo je na gril nejlepší?
Záleží samozřejmě na tom, co se chystáte grilovat. Obecně řečeno – já se držím klasiky, tedy uhlí a lávových kamenů, ale poslední dva roky používám i grilovací brikety z jihovýchodní Asie, vyrobené lisováním zuhelnatělých slupek kokosových ořechů. Dají se koupit už i u nás pod názvem Kobri a musím říct, že hlavně rybám a drůbežímu masu dokreslí fantastickou vůni.

A co tip na nějakou grilovanou lahůdku?
Kupte si větší chlazené vyloupané krevety (stojí stejně jako dobré hovězí). Namočte je na hodinu do kokosového mléka. Napichujte na špíz střídavě s tenkými plátky limetky, pak přelijte marinádou z 5 lžic olivového oleje, 1 lžičky balsamikového octa, 2 lžiček cukru, 2 lžiček drceného česneku, špetky zázvoru a špetky chilli. Nechte v lednici půl hodiny odpočinout a hurá na gril. Troufnu si říct, že většina čtenářů se bude olizovat až za ušima!