Odpůrci závodu na zpracování plastů v areálu bývalé Prefy v Přešticích se za žádnou cenu nevzdávají. Přestože je hala zhruba ze tří čtvrtin hotová, podali na Krajský úřad v Plzni odvolání proti rozhodnutí přeštického stavebního úřadu, který vydal dodatečné stavební povolení.

Na kraj se obrátil spolek Zelená pro Přeštice, který se zaštiťuje ochranou přírody a krajiny v regionu Přešticka. „Dostali jsme dvě stížnosti. První byla na nečinnost stavebního úřadu v Přešticích. Úřad podle nás nebyl nečinný, protože nějak rozhodl. Druhá stížnost se týká odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu, který vydal dodatečné stavební povolení. V této věci jsme ještě nerozhodli," sdělila Helena Štvánová z krajského odboru regionálního rozvoje.

Developerská společnost CTPark zastupující firmu IACG totiž začala stavět bez povolení. Městský úřad Přeštice proto v březnu zastavil práce na výstavbě závodu. Během dvou týdnů developer dodal potřebné dokumenty, úřad stavbu dodatečně povolil a hala od té doby roste jako z vody. „Developer zatím pokutu nedostal. Řeší se to a není vyloučeno, že ji dostane," uvedl místostarosta Přeštic Marek Krivda.

Kritici bojují proti výstavbě výrobní a skladovací haly hlasitě od loňského podzimu, kdy se CTPark obrátil na radnici se žádostí o prodej pozemků kvůli přístupové cestě k plánované hale. Lidem vadí, že hala vyroste v blízkosti jejich domů a bytů, zhoustne doprava, čímž se zhorší životní prostředí a bezpečnost. Několik stovek nespokojených lidí se podepsalo pod petici. „Poté, co zastupitelstvo prodalo pozemky developerovi, se už v tom neangažuji. Zastupitelé mě zklamali," řekla s odstupem času odevzdaně organizátorka petice Alena Dovínová.

Iniciativu místo ní tak převzala Zelená pro Přeštice založená letos v únoru. Spolku fandí, ale nevěří v jeho úspěch. „Vždyť hala je skoro hotová. Stavba jede sobota, neděle. Od rána do večera z balkonu koukáme na bagry," konstatovala Dovínová.

Jak šel čas – závod IACG Přeštice

• V září 2014 CTPark oslovil přeštickou radnici kvůli prodeji městských pozemků. Odpůrci shání podpisy proti stavbě.

• V říjnu zastupitelstvo souhlasilo s umístěním závodu na zpracování plastů pro automobilový průmysl, prodej pozemků nechává až na nové zastupitele.

• V prosinci zastupitelstvo schválilo prodej 1 556 m2 za 1 000 508 korun CTParku. Ostatní pozemky, na nichž chce stavět, má koupené od firmy APB Petr Březina.

• Březen – městský úřad zastavil stavbu, po 14 dnech ji dodatečně povolil.

• Developer halu dokončí v červenci. Firma zaměstná 350 lidí.

• V plánu je stavba druhé haly. Termín není stanoven. Práci v ní najde dalších 150 lidí.