Plánovaný sjezd ze západního okruhu u Radčic, který před několika týdny vzbudil emoce u obyvatel Radčic, Křimic a Malesic, bude postavený. Zatímco obyvatelé Radčic se koncem března v referendu vyslovili proti sjezdu, Křimičtí a Malesičtí se naopak pomocí petice dožadovali, aby byl sjezd zachován. Všechny tři městské obvody se shodně strachují z navýšení dopravní zátěže.

„Snažili jsme se vyjít vstříc lidem, ale ukázalo se, že by se stavební objekty u sjezdu musely přeprojektovat, kvůli čemuž bychom se dostali do časové tísně, v současnosti neexistuje jiná možnost,“ informoval náměstek pro dopravu Michal Vozobule. Podle něj je projekt navázán na evropskou dotaci, kterou by kvůli zpoždění nemusel Plzeňský kraj získat, proto sjezd zůstane zachován.

Ilustrační foto.
Tuny potravin končí v českých domácnostech v odpadcích

To potvrdil také starosta Radčic Rolando Arias, který z výsledku jednání není nadšený, přesto je rád, že se vedení města snažilo situaci vyřešit a politici se k problému postavili poctivě. „Jednání bylo velice komplikované, objevilo se mnoho kritických míst. Bohužel nám bylo sděleno, že je možné, že pokud by se do zadání nepřidala projektová dokumentace včetně sjezdu do Radčic, mohlo by být ohroženo financování projektu z evropských dotací,“ sdělil Arias, který si myslí, že se také hodnotily názory dalších městských obvodů, které chtějí ulevit dopravě přes město.

„Ti, co sjezd chtěli, jsou spokojení. Ti, co ho nechtěli, jsou nespokojení. Nesetkal jsem se s agresí, že jsem něco udělal špatně, věnovali jsme tomu mnoho času,“ shrnul náladu v Radčicích Arias.

V Křimicích jsou s výsledkem jednání zatím spokojeni. „Vyhráli jsme bitvu, ale ne válku,“ sdělil tajemník úřadu městského obvodu Křimice Ladislav Plochý. Podle něj se v Křimicích obávají, že sjezd může být dodatečně zrušen.

„Bez sjezdu by byla situace neúnosná. Navýšení dopravy je znát už teď kvůli uzavření Studentské ulice. Auta jezdí kolem památkové zóny křimického náměstí, což nás mrzí,“ poznamenal tajemník. „Sjezd je sice plánován pouze pro vozy do 3,5 tuny, přesto si ulevíme alespoň od osobních aut. Lidé se chodí ptát, jak jednání dopadlo, a jsou rádi,“ uzavřel Plochý.

Jitka Paclík Nesnídalová.
Ráj je v galerii v Třemošné