Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Křimické 'šlapky a šlapáky' čeká půl milionu hlávek zelí

Plzeň - Odér kysaného zelí se v současnosti line plzeňskými Křimicemi. Jako každoročně v tamní zelárně i letos musí očistit, nakrouhat a ušlapat přes půl milionu hlávek zelí.

15.10.2011
SDÍLEJ:

Milan Heitzer v zelárně. U proslulého křimického zelí pracuje jako „kluk pro všechno” už 17 letFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Přes sezonu tam pracuje až 40 lidí, ale stálých zaměstnanců má jen devět. Všichni jsou odborníci na slovo vzatí a mají svou práci v malíčku.

„Máme to rozdělené. Někdo čistí, šlape jiní se starají o prodej, který probíhá odpoledne,” vysvětluje jedna ze zaměstnankyň Jaroslava Polesná. Alchymie výroby nejproslulejšího kyselého zelí začíná na jezdícím pásu, kde se roztřídí a poté ho pracovníci hodí do zařízení podobné rouře. „Tam se zelí nakrouhá a putuje o místnost níže,” pokračuje Polesná.

Čekají tam specialisté v gumových holínkách a pláštěnkách, kteří zelí osolí, přidají do něho kmín a ušlapávají jej v kvasných modřínových kádích. V těch pak zelí kvasí po několik týdnů.

„Všechno v místnosti na kvašení je přírodní, nic není lakované nebo chemicky ošetřené,” řekl Deníku údržbář Milan Heitzer, který zrovna čistí zelí.

„Jsem tu ještě s kolegou takový kluk pro všechno. Malujeme, opravujeme, krájíme, čistíme, prostě co je potřeba. V zelárně se letos šlape už od 5. září. „Každý rok je to datum jiné podle dodavatelů. Právě teď si k nám lidé mohou chodit pro zelí, a pak si ho sami doma našlapat,” říká Polesná.

Předtím než se v zelárně začne šlapat, pracovníci musí zařídit spoustu věcí. „Před sezónou vymalujeme, všechno umyjeme. Kádě ale čistíme před každým šlapáním,” dodává Polesná.

Křimické zelí si oblíbili lidé po celé republice. „Já jiné nekupuji. Nedá se to chuťově srovnat s ostatními druhy zelí,” usmívá se Růžena Karasová z Plzně. I její rodina si zelí oblíbila. „Knedlo vepřo s jiným než křimickým zelím už vnoučata nechtějí jíst, takže jsme na něm vlastně trochu závislí,”popisuje Karasová.

Zelárna funguje už přes sto let. V roce 1994 ji získal rod Lobkowiczů v restituci. Zelárna dává práci sedmi okolním farmářům a jejich rodinám. Pěstují pro ni totiž zelí na pětatřiceti hektarech kolem údolí řeky Mže.

Autor: Jana Nathanská

15.10.2011
SDÍLEJ:
K VEČERNÍMU TRÉNINKU  v Lucernu nastoupil s krytem na obličeji i David Limberský, podle slov trenéra Pavla Vrby však k utkání nominován nebude.

Nebude to jednoduché, míní kouč Vrba

Momentky z natáčení druhé řady Policie Modrava.

Bude se točit třetí řada Policie Modrava

Bílá místa? Na mapě záchranky žádná nejsou

Plzeňský kraj – Síť základen v kraji je tak hustá, že další už téměř nejsou třeba.

FOTO: Když nevyhrajeme, budu zklamaný, říká Hruška

Lucern (od zvláštního zpravodaje Deníku) – Ve čtvrtečním utkání třetího kole skupiny G Evropské ligy v Lucernu mezi Luganem a Viktorií Plzeň jsou už vzhledem k posledním výsledkům obou týmů favoritem fotbalisté Viktorie. Brankář Západočechů Aleš Hruška se ale touhle rolí příliš nezaobírá.

Plzeňským králem Vánoc bude smrk

Plzeň – Smrk ztepilý upravený na 13-14metrovou výšku bude letos ozdobou vánoční Plzně.

Skřítek Zdravínek bude doprovázet nemocné děti

Plzeň - Fakultní nemocnice přichází s novým projektem pro malé pacienty. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení