A pozvali k tomu nejen autora díla, sochaře Jaroslava Bockera, ale také manželku prvního porevolučního prezidenta Dagmar Havlovou.

Jaroslav Bocker, rodák z Křimic, vytvořil Havlovu bustu na jaře 1990, tedy před 23 lety. A teď ji Křimicím věnoval jako dar, který tamních 11 zastupitelů přijalo. A to i přesto, že Bockerova díla Plzeň nechce. Radnice už před lety odmítla jeho sochu generála Pattona z důvodu, že Bocker byl evidován jako spolupracovník StB. Jeho Patton pak skončil v Dýšině a Plzeň dodnes památník nemá.

„Mně Bockerova minulost nevadí, lidi soudím podle toho, co dělají a jak se chovají. Zastupitelstvu jsem návrh předložil a byl přijat," prohlásil starosta Křimic Petr Otásek.

Křimicím nevadí

Na odhalení pozval jen hejtmana a také primátora Plzně s tím, že z akce nechce udělat jakékoliv předvolební shromáždění. Už teď se ale mluví o tom, že primátor Martin Baxa (ODS) do Křimic nedorazí a vyslal za sebe Evu Herinkovou (ČSSD).
Havlovu bustu nabídl Bocker i městu, Baxa mu ale odpověděl, že to není akceptovatelné. „Dostali jsme několik návrhů včetně návrhu Jaroslava Bockera. Vedení města se shodlo, že k nalezení způsobu, jak jeho památku připomenout trvale, je zapotřebí určitý odstup," prohlásil primátor s tím, že osobně by se mu zamlouvalo pojmenování nového divadla Havlovým jménem. „Město Plzeň si Václava Havla velice váží – Václav Havel je laureátem Ceny 1. června a jeho památku jsme důstojně uctili na smutečním setkání bezprostředně po jeho úmrtí," uvedl primátor.

Lidé se prý změnili

Bocker Deníku řekl, že Havlovu bustu začal tvořit hned po sametové revoluci. „Bylo to pod tlakem obdivu k člověku, který pomohl naší společnosti ke svobodě a k demokracii," prohlásil. To, že byl veden jako spolupracovník StB, už při aféře s Pattonovým pomníkem vysvětloval tak, že jej kontaktovali po jeho cestě na Západ v roce 1976, vzápětí přišel o pas a spustila se lavina výslechů. Dnes říká, že se odpor vůči jeho osobě z porevoluční doby změnil. „Pohybuji se mezi umělci, lidé otočili, přátelí se se mnou a váží si toho, co jsem vytvořil," podotkl Bocker.

Jestli přijede na odhalení busty 8. října do Křimic i Dagmar Havlová, není zatím jisté. „Je to tak padesát na padesát. My jsme termín kvůli ní posouvali, původně jsme chtěli bustu odhalovat už 5. října, ale to se bude přejmenovávat letiště na Ruzyni a paní Havlová bude samozřejmě tam," vysvětlil Otásek.